Glimrande allkonstverk för barn

2:19 min

Guden Wotan har ekonomiska bekymmer, dvärgen Alberich tar guldet från Rhendöttrarna, jättarna Fafner och Fasolt vill ha betalt för sitt bygge av Valhall. Rickard Wagners Rhenguldet som inleder hans operatrilogi Nibelungens ring har nu blivit en föreställning för barn från fem år, av performanceartisten Charlotte Engelkes.

Jenny Aschenbrenner såg Guldet på premiären på Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen.

Glitterdraperier omsluter scenen, tre sjöjungfrur ålar sig behagsjukt över golvet och publiken håller andan. Så Wagners musik, pompös och storslagen som ett barnahjärta, och parkouristen Måns Rudfeldt voltar sig över trappräcke in på scen - spelet kan börja.

Det är en ljuvlig idé, att låta en av Sveriges mest egensinniga och humoristiska perfomancekonstnärer göra sceniskt allkonstverk för barn av Wagners Rhenguldet, med musikaliskt sällskap av kompositören Willi Bopps.

Charlotte Engelkes har redan tidigare lekt med det Wagnerska gravallvaret i föreställningar för vuxna. Nu kokar hon ner många timmar av snårig och symbolmättad saga till ett behändigt potpourri av guld och längtan och mystiska väsen, på under timmen.

Själva storyn blir fragmentarisk och en smula svårbegriplig, men den är inte heller viktigast. Här handlar det om guld som det som glimmar i oss, i vår fantasi. Och infallen smittar till ett hisnande skratt i salongen. För att förverkliga sin Guldet har Engelkes blandat skådespelare, musikalartiset, musiker och som sagt parkourister på scen, aktörer med kroppar och uttryck som fängslar blicken, många scener blir helt underbara. Som när jättarna Fasolt och Fafner blir världens största kinkande lillebror och hans kärleksfulle storebror:

Lite onödig förnumstighet smyger sin in här och var, i vilja att förklara operakonsten för barnen, och tempot sackar lite fram emot slutet. Men som scenisk karamell och introduktion till konsten som platsen där allt kan hända är Guldet en gåva.