USA lovar nytt rekordstöd till Israel

1:33 min

USA kommer att förbinda sig att ge ett rekordstort militärt stöd till Israel under en tioårsperiod. Uppgörelsen, som är klar att underteckna, innebär ett militärt stöd på sammanlagt 38 miljarder dollar under perioden.

Det är den största utfästelsen om militärt stöd från USA till ett annat land någonsin, enligt nyhetsbyrån Reuters, som erfar att uppgörelsen kommer att undertecknas inom kort.

Enligt deras källor kommer USA att lova åtminstone 38 miljarder dollar under en tioårsperiod, motsvarande 3,8 miljarder om året. Det innebär en höjning från 3,1 miljarder dollar om året i den uppgörelse som gäller nu och som går ut 2018.

Amerikanska medier har rapporterat tidigare om den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahus försök att övertyga USAs kongress om att öka det militära stödet ännu mer.

Både han och president Barack Obama sägs nu vara angelägna om att få en överenskommelse till stånd för att inte tappa tempo när en ny administration snart ska ta över.

Vid sidan av den uppgörelse som sägs vara klar har Israel förbundit sig att inte begära extra pengar från kongressen. Tidigare har kongressen beslutat om extra stöd ad hoc för särskilda ändamål, utöver det årliga bidraget till Israel.

I den nya överenskommelsen ska Israel också fasa ut en möjlighet som funnits hittills att använda amerikanska pengar för att stödja sin egen vapenindustri i stället för att köpa amerikanska vapen.

Det återstår att få paketet genom kongressen, där finns åtminstone en uttalad kritiker, den republikanske senatorn Lindsey Graham, som tidigare varit emot såväl utfasningen av stödet till Israels försvarsindustri, som att Israel inte skulle begära extra stöd om de ser ett sånt behov.