Många nyanlända läkare vill fortbildas

4:29 min

Utbildningen fortsätter för läkare med utländsk examen som fått arbete i Västra Götaland. Nu permanentar regionen det program som kallas Plus.

Två som började i tisdags i lokalerna  vid Nya Varvet i Göteborg var psykiatern Jelena Topic och allmänläkaren Jasmina Stanovnik.

De kommer från Slovenien och Kroatien, har redan jobbat ett tag i Sverige men känner att de har en del kvar att lära.

– Språket fortfarande. Och sen också systemet med lagar och regler. Där är det stor skillnad, säger de.

Jasmina Stanovnik och Jelena Topic som varit i Sverige i ett halvt respektive ett år är två av de 26 läkare som börjar utbildningen som startade igår.

Läkarna kommer främst från olika europeiska länder men i det här gänget också från Iran och Ecuador.

Utbildningen har funnits i tre år och erbjuds läkare som redan är anställda i Västra Götalandsregionen.

Här får deltagarna lära sig om det svenska hälso- och sjukvårdssystemet, lagar och författningar men får också en fördjupning i språket.

– Och bemötandefrågor. Hur jobbar vi i team. Vad förväntar sig en patient av en doktor idag, säger programansvariga Inger Hagqvist.

Det är inte alla läkare med utländsk examen som går det här programmet, deltagarna anmäls hit av sina respektive verksamheter.

Och söktrycket har ökat, säger Inger Hagqvist, i november kommer man att ha hundra personer i programmet och 160 läkare har redan gått det.

Men borde det inte vara obligatoriskt att gå det här programmet som ny läkare i Sverige?

– Det kan man tycka. Vi strävar efter att det ska bli eftertraktat så att man vill gå. Och allt fler chefer ser att det här fyller ett behov, säger Inger Hagqvist.

Plusprogrammet är unikt i sitt slag i Sverige. Det drivs av Västra Götalandsregionen och finansieras dels centralt, dels med deltagaravgifter.

Under nästa år avsätter regionen sex miljoner kronor för programmet. Utredning pågår om att eventuellt utöka programmet att gälla fler personalgrupper än läkare.