Tar strid mot utnyttjandet av samiska kulturen och symboler

8:28 min

Forskaren och samhällsdebattören May-Britt Öhman har i flera års tid uppmärksammat företag som använder samiska namn och symboler utan anknytning till det samiska. Även Sametinget försöker genom möten påverka och hoppas nu på det etiska rådet, säger Josefina Lundgren Skerk, vice styrelseordförande.

May-Britt Öhman säger att hon till slut blir matt av att reagera på fortsatta kränkningar hela tiden, men tror att det ändå är rätt sätt att försöka påverka företagen.

– Om samiska folket var ett varumärke och ett företag så skulle vi ha starka advokater och vi skulle skrämma skiten ur dom och ta tillbaka allt vad de tjänar och bygga upp det samiska samhället, säger Öhman.

Sametingets styrelse vice ordförande Josefina Lundgren Skerk hoppas på det etiska rådet som åter är uppe på agendan och även den Nordiska Samekonventionen.

 – Det finns ett förslag från Finland att staterna förpliktas att skydda samiska uttryckssätt mot exploatering, sen om vi når fram med det får vi se, det är inte alltid så positivt från staternas sida i förhållande till våra önskemål.     

Styrelsen har även träffat Systembolaget i samband med att de tog in alkohol som hette jojk.

– De tog det på stort allvar och var väldigt bekymrade, men samtidigt är det så absurt att när de tar in produkter så ska det enligt marknadsföringslagen inte vara något som stöter sig med den allmänna opinionen. Men eftersom den allmänna opinionen inte känner till något om samer och förstår hur kränkande det kan vara med en sprit som heter jojk efter den historien som vi genomlevt så är det heller ingenting som de kan stoppa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio