För första gången på 15 år - EU-kommissionen vill ändra upphovsrättslagar

I eftermiddag kommer EU-kommissionen lägga förslag på nya regler för upphovsrätten och mediemarknaden inom EU. Läckta utkast med förslagen har redan cirkulerat - och fått kritik.

Det läckta utkastet, som publicerats av flera nätmedier, handlar om hur man ska anpassa EU:s regler för upphovsrätt för en ny tid - senast man såg över reglerna var 2001 - innan Youtube, Netflix och Spotify.

I det 182-sidiga utkastet handlar det bland annat om att göra mediemarknaden på nätet i hela EU till en och samma.

Det ska vara lika lätt att skriva prenumerera på en fransk streamingtjänst som en svensk. En stor del handlar om olika sätt att stärka upphovsrätten för de som gör innehåll - och det är där vi hittar förslaget som antagligen kommer att skapa mest debatt.

Det förslaget handlar om att tjänster som till exempel Google nyheter som citerar innehåll från andra medier kanske borde betala för sig.

Det har kallats "länkskatt" och har testats i till exempel Spanien och Tyskland i olika former. Resultatet har dock blivit att Google Nyheter helt enkelt valt att inte visa upp resultat från de länderna i sina sökningar.

En rapport beställd av spanska publicister som släpptes förra året visade att besöken hos de spanska mediernas sidor minskade snarare än ökade efter att den nya lagen trätt i kraft.

Vissa, som den tyska piratpartisten Julia Reda (som pratat med Financial Times), undrar vad som egentligen ska räknas som att "använda" andras material - ska även Facebook och Twitter betala?

Kommissionen tror själv att den nya avgiften skulle kunna öka mediernas vinst med ungefär 10%.

Om det visar sig att det här förslaget stämmer så kommer det bli en tuff kamp mellan politiker, publicister och teknikgiganter innan de blir till nya regler.