Krav på Birgitta Ohlssons avgång

2:20 min

Flera i Liberalernas partitopp har tröttnat på riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson, som nyligen igen kritiserat partiledaren och partilinjen. En av dem som har fått nog är Anna Starbrink, som sitter i partistyrelsen, och kräver att Birgitta Ohlsson lämnar partiledningen.

– Jag tycker att man ska välja om man ska vara med och leda partiet eller om man vill vara en fri debattör. Nu har hon valt att vara en fri debattör. Då tycker jag att det är rimligt att hon lämnar vår partiledning, säger Anna Starbrink.

Liberalernas partiledare Jan Björklund sa i söndags i Ekot att regeringen borde bjuda in SD till de samtal som förs över blockgränsen. Några timmar senare gick Birgitta Ohlsson, som sitter i den absoluta partitoppen, ut i sociala medier och skrev att så ska man inte göra.

Dagen efter var det dags igen. Då skrev partiledaren med flera andra liberaler på DN-debatt att partiet vill sätta stopp för fler religiösa friskolor. Birgitta Ohlsson reagerade med en ny artikel, också den på DN-debatt. Hon ställde inte upp på partilinjen.

Det är inte första gången Ohlsson revolterar. Flera i partitoppen är fortfarande arga över att hon röstade mot partilinjen i juni, när den nya tuffare asyllagen klubbades igenom i riksdagen.

– Det blir en väldigt dålig stämning, det blir en väldig otydlighet utåt, folk undrar vad står vi för och vi får lägga massa med energi internt på att diskutera de här processerna i stället för att gå ut och diskutera politik och berätta vad Liberalerna står för, säger Anna Starbrink.

Men ska det inte vara högt i tak i ett parti som kallar sig för liberalt?

– Så klart det ska och vi har en ordnad struktur för det, en demokratisk process. Vi har ett landsmöte där vi fattar beslut och vi har också den innersta kärnan som ska leda partiet. Om samarbetet där inte fungerar väl, då fungerar ju inte heller partiet.

Anna Starbrink kräver alltså att Birgitta Ohlsson lämnar sin post i partiledningen som består av sju personer, inklusive partiledaren. Den motsvarar andra partiers verkställande utskott.

Ledningen sammanträder oftare än den 27 medlemmar starka partistyrelsen.

Även andra i partitoppen som Ekot har talat är mycket kritiska mot Birgitta Ohlsson. Partiets viceordförande i riksdagsgruppen Tina Acketoft säger att hon inte längre har förtroende för henne.

– Jag skulle vilja påstå att måttet nu är rågat för de flesta av oss som inte längre har något förtroende för Birgitta Ohlssons ledarskap i partiet, säger Acketoft och tillägger:

– Att man har olika åsikter inom ett parti, det är inte konstigt, så ska det vara, man ska kunna stöta och blöta åsikter mot varandra. Men om man inte vinner gehör för sin åsikt då är det bäst att gå med partiet.

Vad tror du att det här kommer att få för följder nu?

– Om man inte känner att man har förtroende för en kollega i ett parti, då blir det svårt att arbeta. För detta är en förtroendebransch, inte bara utåt men också inåt partiet, säger Tina Acketoft.

Birgitta Ohlsson har inte velat bli intervjuad och meddelar via partiets presstjänst att hon avböjer att kommentera avgångskraven.