Skåne

Toppenår för skånskt vin

2:41 min

Skånska vinodlare hoppas på en rekordartad skörd. Sommarvärmen i maj fick fart på blomningen ovanligt tidigt och högtrycket som just nu vilar över Skåne i september är optimalt för mognaden.

Det säger Linda Aronsson på lilla vinproducenten Aplagården utanför Helsingborg.

– Det är väldigt bra, toppen. Vi vill ha mycket sol, så att druvorna mognar fram och sockerhalten ökar.

Intresset för vinodlingen är stort bland besökarna på Aplagården, som även driver bed and breakfast. Ibland får Linda Aronsson stå i en timme bland vinstockarna och svara på nyfikna frågor.

– När man delar på druvan ser man att kärnorna börjar bli bruna. Det är ett tecken på att de börjar mogna. Man kan även smaka på druvan, även om vi mäter sockerhalten med en speciell apparat, berättar hon.

Vinproduktion är en relativt ung näring i Sverige, men är nu spridd i Skåne, Halland, Blekinge, Öland, Gotland och några platser längre norrut. Huvuddelen av vinproducenterna finns i Skåne, enligt Staffan Lake, ordförande i Föreningen Svenskt Vin.

– Man räknar med att vin numera upptar 100 hektar odlad mark. Jag tror att det kommer att fortsätta att öka. Vinproduktion håller på att bli en framtidsnäring.

Det svenska vinet har ifrågasatts för sin kvalitet, åtminstone i förhållande till priset som tenderar att skjuta i höjden på grund av den hantverksmässiga produktionen. Staffan Lake hävdar att kvaliteten på svenskt vin blivit allt bättre.

– Min uppfattning är att kvaliteten på svenska viner ökat väldigt mycket de senaste åren. De viner man köper på Systembolaget är av god kvalitet allihop. Vi har jobbat konsekvent för att öka kvaliteten.