Demokratisk by i Kina stängd efter protester

2:22 min

Det demokratiska experimentet i det kinesiska fiskesamhället Wukan i Kina tycks vara över. Sedan igår är byn stängd. Polisen har skjutit tårgas och gummikulor mot omfattande gatuprotester, enligt vittnen.

Stora belöningar utlovas för de bybor som anger efterlysta som deltagit i protesterna.

Det är som en krigszon här, värre än under den japanska invasionen, uppgav ett ögonvittne som ska ha haft kontakt med tidningen South China Morning Post i Hongkong.

Videofilmer som cirkulerar på nätet visar en gryningsräd. En man grips och leds ut i kalsonger av polis som i full kravallmundering tar sig genom bygator i täta formationer.

Bybor demonstrerar i pyjamas med kinesiska flaggor i händerna eller kastar sten medan polisen svarar med tårgas.

Enligt vittnen ska också gummikulor ha använts, och skadade sägs gömma sig i hemmen av rädsla för repressalier.

Byn Wukan som ligger på den kinesiska östkusten i provinsen Guangdong har gjort sig känd som en by med friare byval än på andra platser i Kina.

Wukan fick rätten att nominera fria kandidater till valen efter stora protester 2011 som utlösts av att de tidigare byledarna från kommunistpartiet hade sålt delar av byns mark.

Den nya folkvalda byledaren Lin Zuluan var en av protestledarna. Efter att han på nytt försökt ordna ett möte om att få tillbaka den förlorade marken, greps han tidigare i år och dömdes förra veckan till fängelse för korruption.

Domen mot byledaren har fått protesterna i Wukan att börja igen.

I går ska tretton personer ha hämtats i gryningsräden. De ska tidigare ha varnats för att gå i demonstrationer, enligt dokument som bland annat publicerats av BBC.

Gripandena triggade igång nya demonstrationer, och flera personer greps också för att ha deltagit i dem.

Belöningar på över 100 000 kronor har utlovats av den lokala polisen via den lokala TV:n till dem som kan hjälpa till att hitta fem efterlysta som ska flytt efter protesterna.

Händelserna i Wukan är belagda med nyhetsförbud i Kina och invånare berättar att det nu krävs ID-kontroll för att komma in i området. Därför är oberoende rapporter svåra att få.

I Kina förekommer varje år tusentals våldsamma lokala protester, men de flesta trycks ner och förtigs av nervösa lokala kommunistpartiledare.

Provinsens Guangdongs högste ledare Hu Chunhua lär vara särskilt oroad, eftersom han länge nämnts som en man som har chans att flyttas uppåt i kommunistpartiets topp vid partikongressen nästa år. Där är inte en självstyrande by någon merit att visa upp.