OS-stjärnor uthängda i hackerattack

Den internationella antidopningsbyrån Wada har utsatts för en hackerattack. En rysk grupp har kommit över hemliga medicinska uppgifter på flera amerikanska OS-deltagare.

Wada bekräftar att de drabbats av en hackerattack som ska ha utförts av den ryska gruppen ”Fancy Bears”.

– Wada fördömer dessa pågående it-attacker som är gjorda för att misskreditera Wada och det globala antidopningssystemet, säger generalsekreteraren Olivier Niggli i ett uttalande.

En av dem som fått sina medicinska dokument offentliggjorda är OS-gymnasten Simone Biles, som tog fyra guld i Rio. Dokumenten visar att Biles har tagit methylphenidate, något som Biles senare under kvällen gick ut och förklarade på sitt twitterkonto.

”Jag har ADHD och jag har tagit medicin för det sedan jag var ett barn. Ni ska veta om att jag tror på en ren sport, jag har alltid följt reglerna, och jag kommer fortsätta att göra det för det är väldigt viktigt för mig”, skriver hon.

Även tennissystrarna Serena och Venus Williams, samt basketspelaren Elena Delle Donne har fått sina medicinska uppgifter publicerade.

Dokumenten visar att Venus Williams har fått dispens för vissa läkemedel, som vanligtvis är förbjudna, på grund av medicinska åkommor.

"Jag är besviken över att får reda på att mina privata medicinska uppgifter har äventyrats av hackare och publicerats utan min tillåtelse", säger Venus Williams i ett uttalande. 

Internationella olympiska kommittén, IOK slår fast att ingen av de fyra som hängts ut har brutit mot dopningsreglerna.

– IOK kan bekräfta att de nämnda idrottarna inte har brutit mot några antidopnings-regler under OS i Rio 2016, säger IOK i ett uttalande enligt nyhetsbyrån Reuters.