Lotta ger tipsen för en grön trädgård i höst

4:48 min

Sommaren håller sig kvar med varma temperaturer långt in i september. Trädgårdsexperten Lotta Erdelyi tipsar hur man håller gröna säsongen så lång som möjligt.

Även om det är snudd på högsommarvärme så är hösten kommen till trädgårdarna om man ska se det strikt säsongsmässigt.

– Det är ju skördesäsong vad det gäller frukt och snart är det dags att njuta av färgfyrverkeri när de här höstfärgerna brakar loss i träden och buskarna, säger Lotta Erdelyi som är vice ordförande i Sollentuna trädgårdsgille.

Det må vara varmt om dagarna men snart kommer nattfrosten och den sätter punkt för många växter. Blommor man gillar kan hjälpa på traven mot frosten med hjälp av värmande fiberdukar. 

Den som vill ha liv i sin trädgård så länge som möjligt ska satsa på buskar som står emot frostnätterna längre än blommor. En av Lottas favoriter är amerikanska blåbär eller hybridblåbär som de också kallas.

– De är fina när de blommar på våren, jättesöta blommor. De ger vackra och jättegoda bär under sommaren och sensommaren. Sen får de fantastiska höstfärger och bladen sitter kvar länge. Man kan njuta av de här fina färgerna väldigt länge, säger Lotta Erdelyi.

Ett annat knep är att sätta prydnadsgräs, ljung och astrar i krukor. Det får känslan av sommar att dröja sig kvar. Det är också knep som fungerar för den som har en balkong.

Samtidigt som trädgårdarna sakta växlar om till höstens varma färger börjar det bli dags att tänka på att planera nästa säsong. Redan nu bör vårlökarna gå i backen.

– Ja, speciellt de små lökarna. De torkar väldigt snabbt när de ligger i butikerna så de är viktigt att få ner snabbt. Tulpaner kan man vänta med att få ner i jorden till lite senare, säger Lotta Erdelyi.