Kulturskola uppmanar tjejer att inte klä sig "objektifierande"

1:17 min

När Uddevalla kulturskola välkomnar nya dansare till höstens kurser uppmanas deltagare att välja en klädsel som "inte objektifierar kvinnokroppen". 

En av danslärarna på skolan säger att det handlar om en fråga som lyfts då de sett att utmanande klädsel sjunkit i åldrarna, någonting som de reagerat över och vill ändra på.  

Ulrica Wallin är enhetschef för kulturavdelningen i Uddevalla kommun. Någon detaljerad beskrivning om vad som utgör objektifierande kläder kan inte Ulrica Wallin ge.

– Vi försöker titta på det här med jämställdhet med nyktra ögon. Vi vill inte att någon ska behöva bli bedömd efter sitt utseende och sina kroppsliga attribut, säger hon.

Varför får inte de kvinnliga eleverna klä sig som de vill?

– Det kan man tycka är en olämplig formulering. Vi vill inte uppmuntra några som helst sterotyper, säger Ulrica Wallin.

Hon säger att det ligger i förvaltningens uppdrag att utveckla jämställdheten.
- Vi vill skapa könsneutrala miljöer, säger hon.

Vi vill skapa könsneutrala miljöer"

Gäller samma klädrekommendationer för killarna?

– Ja, självklart. Det är där jag kan se att formuleringen har blivit olycklig. Det gäller både tjejer och killar, säger Ulrica Wallin.

Katarina Wennstam är journalist, debattör och författare och har skrivit böcker om våldtäktsfall. Hon har belyst mäns våld mot kvinnor både som journalist och författare. Hon berättar att vuxenvärlden ofta vill skydda tjejer mot övergrepp, men i stället för att prata med killar så vänder sig de vuxna mot tjejerna.

– Varför läggs det på tjejerna och deras klädsel att de inte ska bli objektifierade? Det är ju upp till killarna att inte objektifiera.