Monsanto säljs för 562 miljarder i jätteaffär

1:22 min

Den tyska kemijätten Bayer köper den amerikanska gödseltillverkaren Monsanto. Affären uppgår till motsvarande drygt 560 miljarder kronor och är det hittills största företagsköpet i Tyskland. Om det går i lås blir Bayer världsledande inom jordbrukskemi.

Efter månader av förhandlingar och höjda bud kom idag beskedet från Leverkusen där kemikoncernen Bayer har sitt säte att Monsanto accepterar budet, som till slut landade på 128 dollar per aktie.

Det innebär en köpesumma på 66 miljarder dollar - drygt 560 miljarder kronor.

Med förvärvet av Monsanto eftersträvar Bayer att erbjuda ett komplett utbud för allt som har med odling att göra från utsäde, till gödsel och datoriserade tjänster för jordbruket.

Enligt Bayer-chefen gör sammanslagningen företaget rustat för att möta de stora utmaningar som en växande befolkning och global uppvärmning för med sig.

Det nya företaget kontrollerar tillsammans mer än en fjärdedel av världsmarknaden för utsäde och bekämpningsmedel.

Bayer och Monsantos dominans väcker också kritik mot affären. Och framför allt är det amerikanska Monsanto som får många att se rött här i Tyskland, där motståndet mot genmanipulerat utsäde är väldigt utbrett. Här förknippas namnet Monsanto framför allt med genmodifiering och det misstänkt cancer-framkallande bekämpningsmedlet glyfosat.

Innan affären definitivt kan avslutas, som planerat i slutet av nästa år, måste den godkännas av konkurrensmyndigheter. Om det blir stopp måste Bayer ersätta Monsanto med 2 miljarder dollar.