Asylsökande ska erbjudas praktik på bondgårdar

1:07 min

Asylsökande som har erfarenhet av lantbruk och djur ska erbjudas praktik hos bönder i Örebro län. Tanken är att matcha lantbrukarnas behov av arbetskraft med asylsökandes behov av sysselsättning.  

– Det är inte meningen att en asylsökande ska ersätta en ordinarie arbetskraft. Det handlar inte om det, säger Per Willén som är ordförande för LRF Örebro län.

Det är Studieförbundet Vuxenskolan och LRF i Örebro som erbjuder asylsökande möjlighet att få praktik och anställning inom lantbruk i länet.

Antalet sökande till lantbruksskolan är ju för få.

– Det kan många gånger kännas meningsfullt att göra en insats för de här asylsökande som säkert har, en del av dem, erfarenheter som är nyttiga för oss, så att vi kan få ut nåt meningsfullt utav det, menar Per Willén. 

Men det behövs arbetskraft i framtiden inom lantbruket?

– Framtiden kommer att bli besvärlig. Antalet sökande till lantbruksskolan är ju för få, så det här skulle kunna vara en inkörsport för många som kanske har jobbat med lantbruk eller djur där de kommer ifrån.

Hur tror du intresset ser ut bland lantbrukare här i länet att ta emot asylsökande?  

– Det är väldigt varierande antagligen, men det är det som är lite spännande med det här projektet, att vi får lite grepp om det. Och det är säkert många fler än vi kanske tror som mycket väl kan tänka sig att hjälpa till.