"Nytt förslag från EU-Kommissionen framgång för upphovsrättspersoner", enligt Skaps ordförande

1:36 min

Idag presenterades så EU-kommissionens förslag till en ny upphovsrättslagstiftning.

Ett av områdena rör rättigheterna för innehållsskapare som till exempel kompositörer. De ska kunna veta exakt hur mycket deras verk generat i vinst så att de i efterhand ska kunna se att deras kontrakt är skäliga.

Alfons Karabuda är ordförande för Sveriges kompositörer och textförfattare, SKAP, och har genom sin roll i den europeiska organisationen för kompositörer varit med i många av de förhandlingar som lett till dagens förslag. Han tycker att EU-kommissionen har lyssnat på kreatörerna när de utarbetat sina förslag och att förslagen kommer att få praktiska konsekvenser:

- Kanske är jag naiv men jag tänker mig att när vi nu fått kommissionen att förstå värdet av vad kreatörerna betyder för kulturen och de kreativa näringarna så tror jag också att de politiska representanterna kommer att se detta. De representerar sina samhällen som består av konsumenter som jag tror vill stödja oss så att de kan få fortsatt kultur, säger han.

Många har pratat om ett "value gap" eller att det är fel personer som får ta del av vinsterna från kreativt arbete - är det så idag?

Absolut. Jag tror att vi behöver en mer rättvis fördelning. Den handlar inte minst om de stora digitala plattformarna som till exempel Youtube. Idag behöver de genom ett undantag i upphovsrätten, "safe harbour" inte betala för det innehållet som betalar för deras affärsverksamhet. Det skapar en osund konkurrens, det tror jag inte kan fortsätta i framtiden. Om det nu finns andra streamingtjänster som betalar för sig så är det självklart att också de måste göra det.

I ett mail svarar Google (som äger Youtube) att de "till dags dato betalat över 3 miljarder dollar till rättighetsinnehavare." . De har också lagt upp sitt svar på EU-Kommissionens förslag på sin blogg där de bland annat kritiserar de avgifter som föreslås för tjänster som länkar till originalpubliceringar.

EU:s nuvarande upphovsrättslagstiftning är från 2001. Innan förslagen blir verklighet måste de gå genom Europaparlamentet och ministerrådet. Förslagen går att hitta i sin helhet på EU-kommissionens hemsida.