Ny metod mot barnfetma siktar in sig på föräldrar

1:49 min

En ny behandlingsmetod mot övervikt och fetma hos barn har visat sig vara mer effektiv än de standardbehandlingar som används inom vården i dag. Det visar resultaten från en studie på Karolinska institutet.

Metoden riktar sig till föräldrar med barn i förskoleåldern. Föräldrarna har gått en kurs med tio träffar under tio veckor.

– Jag tycker det har hjälpt, absolut. Det har gjort så att vi har blivit mer aktiva med barnen. Vi försöker promenera hem från dagis istället för att ta bilen och det försöker vi göra så ofta vi kan. Det har hjälpt oss att vara, inte hårdare, men godis finns bara på lördagar, säger föräldern Steven Ivanoff.

Den standardbehandling mot övervikt och fetma som i dag finns inom vården handlar framförallt om att ge livsstilsråd, exempelvis rekommendationer om kost och fysisk aktivitet. Metoden som testats på föräldragrupper vid Karolinska Institutet har istället fokuserat mer på själva föräldraskapet. 

– Fokus på vårt föräldraprogram är egentligen hur föräldrar kan kommunicerar på bästa sätt sätt med sitt barn. Hur sätter man gränser till sitt barn, hur är vi uppmuntrande, hur får vi med barnen på att börja äta mer grönsaker och på att vi ska gå ut lite oftare, säger Anna Ek, dietiskt och doktorand vid Karolinska institutet.

Sex månader efter avslutad behandling hade barnen från föräldragrupperna minskat sitt BMI med 0,4 enheter medan barnen som fått standardbehandling inte minskat sitt BMI alls. Forskarna kommer fortsätta följa familjerna i fyra år.

Studien heter "Mer och mindre" och totalt 177 familjer har deltagit.