300 skolbarn utbildades i brandsäkerhet

1:36 min

Räddningstjänsten och Fenomenalen samlade 300 barn i Visby. Där fick de utforska brandbilar, testa rökdykning och öva på brandsläckning under den nationella Brandskyddsveckan.

För tredje året i rad genomförs Brandskyddsveckan på Gotland, då Räddningstjänsten, Fenomenalen och Brandskyddsföreningen bjuder in öns alla barn i årskurs två till en utbildning i brandsäkerhet.

– När jacka och brandhjälm kommer på och de kryper in i det rökfyllda rummet står tiden nästan stilla. Har man provat på riktigt är det mycket lättare att komma ihåg hur man ska agera id en brand än om man bara har fått det berättat för sig, säger Lisa Berg, verksamhetschef på Fenomenalen Science Center på Gotland.

Mellan tisdag och torsdag har barnen kunnat testa på aktiviteter som att få en snabbkurs i hur brandbilarna fungerar tillsammans med brandmännen, släcka eld med vattenbrandsläckare och öva på hur det är att rökdyka.

– Vi har fått lära oss många saker. Det var jätteroligt att släcka med vattensläckaren och att krypa genom det rökfylld rummet med alla brandkläder och hjälmen på sig, berättar Freja, som går i klass två på Sanda skola.

Brandmannen Jesper Spinnarve – som har ansvarat för bransläckningsövningen och utbildat närmare 300 gotländska elever under tre dagar – menar att barnen har överraskat med riktigt goda kunskaper.

 – Handsläckare känner de flesta till och de inte haft några som helst problem med att släcka med en sådan. Larmnumret 112 känner de dessutom väl till och alla hade full koll på att det fanns brandvarnare hemma. De har haft oerhört goda förkunskaper, säger han.