Löfven vill inte ha någon EU-armé

1:42 min

Sveriges regering kan tänka sig att vidareutveckla det militära samarbetet inom EU, men vill inte ha något gemensamt försvar eller någon EU-armé. 

Det sa statsminister Stefan Löfven på ett möte med EU-nämnden i dag.

– Vi har ju säkerhetshot också i EU och det finns konflikter utanför EU som påverkar oss. Då är det klart att om vi kan ha ett samarbete både civilt och militärt som ökar EU:s förmåga att hantera konflikter utanför så ska vi göra det, säger Löfven och fortsätter.

– Det innebär inte någon EU-armé. Det är vi definitivt emot och det har vi sagt tydligt ifrån. Det innebär inte ett gemensamt försvar, utan ett samarbete som ökar säkerheten för medlemsstaternas medborgare däremot.

Frågan diskuterades när EU-nämnden träffades i riksdagen i dag inför morgondagens EU-toppmöte i Bratislava, där unionens framtid efter Storbritanniens utträde ska diskuteras.

Tyskland och Frankrike driver på för ett ökat försvarssamarbete i EU nu när Storbritannien lämnar. Tidigare i veckan läckte ett dokument från Tysklands och Frankrikes försvarsministrar ut till medierna.

Där föreslås bland annat att EU-länderna ska ha ett gemensamt försvarshögkvarter.
Statsminister Stefan Löfven är öppen för den idén.

– Då är frågan, ett sådant här högkvarter, vad syftar det till? Syftar det till ett europeiskt försvar, en europeisk armé, nej, då är det inte aktuellt. Men syftar det till att öka samarbetet som vi alla är i behov av och som vi bejakar, då är det någonting helt annat. Så låt oss se om det kommer ett förslag vad det faktiskt innebär.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt tycker däremot att Sverige inte ska gå in i något djupare militärt samarbete inom EU, och att det är särskilt problematiskt med de länder som är med i Nato.

– Strategin från EU:s sida har ju varit att ta steg för steg för att sedan närma sig någonting som liknar en militärallians och jag tycker det är viktigt att markera att vi är inte intresserade av den inriktningen överhuvudtaget, säger Jonas Sjöstedt.