Kontroversiella "The Magnitsky Act" visas i Sverige

1:43 min

Filmen har anklagats för att bygga på politisk lobbyism. I helgen visas den på Nordisk Panoramas filmfestival i Malmö och blev utvald som en av de bästa norska dokumentärfilmsbidragen.

Den kontroversiella dokumentären "The Magnitsky Act - Behind the Scenes" ska för första gången visas i Sverige.

– Det är rätt att visa filmen. för vi tycker att det är en riktigt bra och väl utförd dokumentärfilm som förtjänar att bli diskuterad, säger Sören Paulsen, vd på Nordisk Panorama.

Andrei Nekrasovs "The Magnitsky Act - Behind the Scenes" handlar om affärsmannen William "Bill" Browder och hans ryske medarbetare Sergej Magnitskij. Magnitskij avslöjade en korruptionshärva i Ryssland 2008 och fängslades därefter där han senare dog under tortyrliknande former. Det är bilden som hans familj, kollegan Bill Browder och många andra hävdat.

Händelsen uppmärksammades världen över och ledde till att USA - under den så kallade; "Magnitskij-lagen", gav de som var inblandade i händelserna kring Magnitskij inreseförbud.

Regissören Andrei Nekrasovs dokumentär ifrågasätter bilden av vad som skett. Han frågar sig om Magnitskij verkligen var en visselblåsare, eller var han och kollegan Bill Browder själva insyltade i korruption.

Browder och Magnitskijs familj har varit upprörda och tidigare hotat att stämma festivaler som valt att visa filmen. Nordisk Panorama har inte mött några hot om stämning - och har haft kontakt med Bill Browder om visningen.

– Han bjöds in för att delta, men kunde desvärre inte, säger Sören Paulsen. 

Några andra personer kommer vara närvarande på festivalen i hans ställe vilket är bra tycker Paulsen, allas synpunkter ska komma fram i den här laddade frågan.

– De som har andra synpunkter ska ha lov till att säga ved deras synpunkter är

Vad kan det betyda om det visar sig att filmen i efterhand inte stämmer?

– Om någon av parterna i det här har fabricerat utifrån egna intressen skulle det vara djupt problematiskt, men är samtidigt en del av vår demokrati.