Markkanen ordnade sen AIK-seger

3:34 min

Den satt långt inne.
Men AIK knep till slut segern hemma mot Gefle. Matchvinnare: Eero Markkanen, som avgjorde i den 81:a minuten, 1-0.

– Det är inget brödgäng vi möter. Gefle är väldigt duktiga på att försvara sig. Det blir små ytor för oss, speciellt mellan deras mittfält och backlinje där vi gillar att operera och komma rättvända, säger AIK:s Stefan Ishizaki till Radiosporten. 

I halvtid fick AIK ta emot spridda burop på Friends Arena. Men supportrarna skulle få jubla till slut.

AIK, som leder den allsvenska bortatabellen men inte alls visat samma klass på hemmaplan, hade utan tvekan bollinnehavet - men hade oerhört svårt att ta sig igenom gästernas kompakta försvar.

Gefle var desto mer effektivt. På de anfall gästerna skapade kom också den första halvlekens bästa chanser. Först var det Kwame Bonsu som fick läget, men missade bollen nära öppet mål. Kort därefter var Johan Bertilsson ännu närmare att ge Gefle ledningen när han var först med pannan på en hörna. Men nicken gick rätt på Patrik Carlgren och det var 0-0 i paus.

I den andra halvleken kom AIK till tydligare chanser: Eero Markkanen hade en nick i ribban och Patrick Kpozo ett volleyskott tätt utanför.

En kvart in i den andra halvleken gjorde Rikard Norling ett dubbelbyte: Denni Avdic och Amin Affane gick ut och in kom Alexander Isak och Stefan Ishizaki. Den sistnämnda bidrog med en del fart i anfallen, och var nära att sätta dit en frispark som han ordnade själv, men bollen gick precis på fel sida av stolproten.

Det var Eero Markkanen som till slut skulle få utdelning på sina chanser. I den 81:a minuten slog inhopparen John Chibuike ett inlägg som Markkanen snappade upp och kyligt rullade in till 1-0. Markkanen hade på tilläggstid även ett ypperligt läge att sätta 2-0, men bollen gick i stolpen.

Trepoängaren gör att AIK fortsätter att ha känning på toppduon - sju poäng efter IFK Norrköping och fem efter Malmö FF (som spelar senare i dag).

Nästjumbon Gefle hade behövt ta poäng på Friends Arena, men i och med att även Helsingborg förlorade finns fortfarande hopp om att nå kvalplatsen som det just nu är fem poäng upp till.AIK-Gefle 1-0 (0-0)

1-0 Eero Markkanen (81).

Varningar, AIK: Ebenzer Ofori. Gefle: Anders Bååth.

Domare: Kaspar Sjöberg, Malmö.

Publik: 13 056.

AIK: Patrik Carlgren - Daniel Sundgren, Sauli Väisänen, Per Karlsson, Nils-Eric Johansson, Patrick Kpozo (John Chibuike 73) - Amin Affane (Stefan Ishizaki 59), Ebenezer Ofori, Johan Blomberg - Eero Markkanen, Denni Avdic (Alexander Isak 59).

Gefle: Andreas Andersson - Jesper Florén, Joshua Nadeau, Martin Rauschenberg, Jens Portin - Kwame Bonsu (Anders Bååth 64), Jonas Lantto, Robin Nilsson (Jakob Hjelte 85) - Johan Bertilsson, Dioh Williams (Johan Oremo 61), Simon Skrabb.