Fortsatt kritiskt läge i Burundi

1:37 min

Trots omvärldens försök att medla och skicka fredsstyrkor till landet, så fortsätter våldet och det politiska förtrycket. Över en kvarts miljon har flytt landet sedan krisen började i april förra året.

– Läget är katastrofalt, säger en av landets oppositionella, senator Emmanuel Nkengurutse, som flydde till grannlandet Rwanda i november förra året. Han hotades då till livet av regeringspartiets milis, imbonerakure. Det vi ser nu är ett pågående folkmord, säger han. Mot främst landets tutsier men också mot hutuer som tillhör oppositionen.

Burundi har en liknande befolkningssammansättning som Rwanda, där över en miljon mördades under folkmordet 1994. Många fruktar att krisen i Burundi nu kan sprida sig i regionen.

Minst 500 människor, troligen många fler, har dödats sedan krisen började och folk fortsätter att fly landet. EU, FN och Afrikanska unionen har försökt med det mesta, strypt bistånd, sanktioner mot ledningen, förslag om en fredsstyrka. Men regeringen och presidenten i Burundi, Pierre Nkurunziza, har konsekvent avvisat alla försök att mildra krisen.

Presidenten är pånyttfödd kristen och enligt flera källor ser han det som ett gudomligt uppdrag att behålla makten.

– Han ser sig nästan som en messias. I ett tal sa han att de som är emot mig, är emot guds vilja, säger senator Emmanuel Nkengurutse.