Kultur

Höstens musikalsatsning på Spira sågas

3:59 min

I lördags var det Skandinavienpremiär på Kulturhuset Spira i Jönköping  för Stephen Sondheims musikal från 1994 "Passion" i regi av Victoria Brattström.

"Passion" är ett triangeldrama om två kvinnor som älskar en man. Giorgio, som älskar Clara, blir inkallad. På regementet träffar han Fosca, som blir förälskad i honom. 

Det här är en musikal med vacker musik, fint framförd av Jönköpings Sinfonietta, men en uppsättning som har problem att bestämma sig vad den vill. Är det  drama  eller komedi, allvar eller lek? Stora känslor slarvas bort och resultatet blir en föreställning som är anmärkningsvärt blodfattig trots namnet.

Fina sånginsatser av bland annat Annica Edstam som gör Fosca, och effektiv ljusdesign och scenografi av Anna Wemmert respektive Karin Dahlström.

Det finns kanske en anledning till att musikalen är relativt okänd för de flesta. Det saknas riktiga "örhängen," stycken som biter sig fast hos åhöraren. Och i den här uppsättningen blir man heller aldrig riktigt berörd - trots att det är stora känslor det handlar om.

Hör hela Ulla Strängbergs recension av "Passion" och vilket betyg hon ger musikalen.