Västerbotten

RBU i länet: Försäkringskassan tolkar lagen för hårt

1:12 min

Regeringen vill genomföra besparingar på LSS - lagen om särskilt stöd och service för vissa funktionshindrade.
Men redan nu tolkar försäkringskassan lagen hårdare än nödvändigt, menar Maria Sjöström som är styrelseledamot i länsavdelningen av Riksförbundet rörelsehindrade barn och ungdomar.

- Det här rör sig om barn med stora hjälpbehov som behöver hjälp med precis allt och de står nu helt utan assistans, konstaterar Maria Sjöström.

- Det är 16 000 personer i Sverige som har laglig rätt till personlig assistans idag. Grunden i lagen är att man ska kunna leva ett liv med goda levnadsvillkor, ett liv som alla andra. Tack vare asisstansen finns förutsättningar för att mans kan kunna ha ett jobb, att man kan ha familj, vara engagerad i politik eller föreningsliv eller ha ett fritidsinstresse som alla andra, säger hon.

Den 1 oktober presenterar regeringens utredare sitt förslag på hur LSS ska göras om. Uppdraget har varit att komma till rätta med kraftigt stigande kostnader för LSS under de senaste tio åren. Och förändringarna kommer att innebära besparingar i LSS.

- LSS har inneburit en enorm frihet för de här personerna och det är så att frihet kostar och det tycker RBU att det ska få göra, säger Maria Sjöström.