Lund

Svensken dricker hellre vin än brännvin

3:05 min

Vinet har blivit mer populärt de senaste decennierna. Men hur påverkar egentligen alkoholmonopolet oss? Hade svensken supit ihjäl sig om det gick att köpa vin på mataffären? Etnologen och matforskaren Håkan Jönsson reder ut ett par myter.

Den reglerade alkoholkonsumtion till trots - svenskarna har låtit sig inspireras av sydeuropeisk dryckeskultur, där försäljningen ju är mer fri.

– Vi dricker betydligt mer utspritt över veckan och vi dricker väldigt mycket mer vin i dag, säger Håkan Jönsson, etnolog och matforskare vid Lunds universitet.

På 1950-talet drack genomsnittssvensken inte mer än en till två liter vin per år. I dag dricker vi 20 liter vin per person och år. Och lämnar brännvinet lite mer därhän.

Men hur mycket alkohol drack vi egentligen innan alkoholmonopolet infördes på 1850-talet - riskerade svensken att supa ihjäl sig? Antagligen inte, anser Håkan Jönsson.

– Det fanns en massa siffror som valsade runt på 1820-talet till monopolets försvar. Att vi skulle druckit 40 till 45 liter brännvin om året. Men när man fick ordentlig statistik på 1850-talet så visar det sig att det snarare handlade om runt tio liter brännvin om året. Vilket är i nivå med dagens konsumtion, även om vi dricker annat än brännvin i dag, säger han.