Brittiske finansministern vill ha bort EU:s jordbrukssubventioner

Den brittiske finansministern Gordon Brown är i Visby på tisdagen, som gäst hos sin svenske kollega och partikamrat Pär Nuder. Vid en improviserad presskonferens sade han att britterna kommer att driva avveckling av EU:s subventioner till jordbruket.

Brown vill ha en deadline för EU:s jordbrukssubventioner, som han alltså tycker leder till stora svårigheter för fattiga länder att klara sig själva genom fri och rättvis handel.

Vill ha bort subventionerna
Han sade på tisdagen att han räknar med att G8-mötets slutkommuniké kommer att innehålla en avsiktsförklaring att subventionerna ska bort.

Gordon Brown höll presskonferens i en liten park i Visby, tillsammans med den svenske finansministern Pär Nuder, utan särskilt synliga vakter, medan semesterfirare flanerade förbi och undrade vad som stod på.

Den brittiske finansministern, i svart kostym och rosa slips, hade avböjt ett förslag att uppträda i shorts och kortärmat, en vanlig klädsel bland svenska ministerkollegor i den sommarheta Almedalsveckan.

Hoppas G8-mötet ska gå längre
Gordon Browns idé om hjälp till självhjälp till Afrika, med skuldavskrivning, dubblerat bistånd, rättvisare handel, konfliktlösning, sjukvård och vaccinationer ska behandlas av G8-mötet och han hoppas att mötet inte bara ska bekräfta redan fattade beslut utan gå längre.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se