Klädbutiker satsar på återvinning

1:57 min

Klädreor året runt och snabbt skiftande trender gör att vi köper mer kläder. En hel del slängs i soporna, något som får klädkedjorna att agera. 

Vi svenskar köper 15-20 kilo textil varje år och slänger 8 kilo i soporna. Bara några enstaka procent återvinns.  Och eftersom det går åt nästan 30 000 liter vatten och många giftiga ämnen för att producera ett enda kilo bomull, finns mycket resurser att spara på att återanvända mer textilier.

Flera butikskedjor har nu startat egna insamlingar av gamla kläder.

- Det vi hoppas på är att kunderna ska ta hand om alla textilier de har därhemma, även sådana som de annars slänger i soptunnan, berättar Marianne Granberg, som är butikschef på Kapp-Ahl i Trollhättan. 

-Så får de komma in till oss med en påse, och lägga ner den i det här kärlet. Sedan får de också en liten rabattkupong på 50 kronor.

Marianne Granberg visar på en papplåda som står intill kassan, där man kan kasta sin påse. Marina, som kommer in för att handla, är väl bekant med systemet:

-Det är lätt att lämna till återvinning. Ska man komma in och handla kan man också lämna in gamla kläder.

-Vi köper mycket kläder, och vi kastar mycket kläder, säger Marianne Granberg. Och då kan jag tycka att vi kan använda den teknik som finns idag och återvinna det.

95 procent av det som kastas kan faktiskt användas igen om det lämnas in, och det är något som flera butikskedjor har tagit fasta på.

Sedan Kapp-Ahl började i januari 2015 har de samlat in 167 ton gamla kläder. Flera andra butikskedjor: Lindex, HM, Hemtex, och Gina Tricot till exempel, gör likadant. Flera av kedjorna skickar kläderna till Tyskland, där de sorteras för att antingen hamna i second handbutiker, skickas som bistånd eller, om kläderna är smutsiga och trasiga, malas ner till fyllnadsmaterial eller trasor.