Brand i grekiskt flyktingläger

1:23 min

Ett av de största flyktinglägren på den grekiska ön Lesbos har eldhärjats ikväll. Tusentals migranter har tvingats lämna lägret och har nu ingenstans att ta vägen.

Inga av de över 4 000 personerna i lägret, som kallas Moria, ska ha skadats men både tält och baracker har förstörts.

Ekots migrationskorrespondent Alice Petrén har talat med en person som tagit sig ut från det brinnande lägret.

– Han säger att mer än halva lägret har brunnit ner och att de 4 000 personer som bott i lägret i flera månader har tvingats lämna lägret och söker nu plats ute under bar himmel.

– Många har levt där sedan i våras då avtalet mellan EU och Turkiet trädde i kraft. Det har varit mycket svåra förhållanden, ont om mat och vatten och väldigt hett, säger hon.

Enligt mannen ska det ha varit en demonstration under förmiddagen då folk protesterade mot att asylansökningarna hanteras så långsamt. De är oroliga, eftersom vintern närmar sig.

Branden är under kontroll sedan någon timme tillbaka. Det är inte klart hur branden började, men polisen utreder om den kan ha startats av någon eller några av dem som bor i lägret, rapporterar Washington Post.

Ekot har tidigare rapporterat om svåra, fängelseliknande förhållanden i lägret Mória och att möjligheterna att söka asyl är mycket osäkra.

Långa handläggningstider och trångboddhet har tidigare lett till spänningar mellan olika etniska grupper i lägret.