Laxå raketklättrar i kommunranking

1:34 min

Laxå kommun har klättrat på Svenskt näringslivs barometer för företagsklimatet - från plats 140 till plats 71.

Degerfors har klättrat ännu fler placeringar och har lämnat bottenskiktet för en plats i mitten, på 152:a plats.

Men Laxå är, tillsammans med Ljusnarsberg, den kommun som förbättrat sig mest de senaste fem åren, visar statistiken. I genomsnitt har de ökat med över 40 platser per år.

Stor dag för utvecklingschefen i Laxå
Mats Fransson är utvecklingschef i Laxå. För honom är det en stor dag idag. När klockan närmade sig 8.00 i morse började nedräkningen, och när rankingen blev synlig på Svenskt näringslivs hemsida blev det till att scrolla ner lite bland kommunerna. Tills Laxå dök upp, på plats 71.

– Det här är det roligaste som har hänt i år, säger Mats Fransson och skrattar till.

Laxå topp 100
För tre år sedan startade Laxå kommun ett projekt kallat "Laxå topp 100".

– Vi har tagit undersökningen som Svenskt näringsliv gör på allvar. Vi har gjort en handlingsplan och den följer vi slaviskt. Det är det som har gett det här resultatet, säger Mats Fransson.

För fem år sedan låg Laxå på plats 278.

Företagare märker en förbättring
Kristoffer Karlsson är företagare i Laxå. Han märker av att kommunen jobbat för ett bättre företagsklimat.

– Kommunikationen har blivit mycket, mycket bättre, konstaterar han.

Högst bland länets kommuner placerar sig Lekeberg på plats 39, och sämst till ligger Hällefors på plats 287 av landets 290 kommuner. Då har ändå Hällefors klättrat tre placeringar, för förra året låg de allra sist.

Åtta av länets tolv kommuner går framåt i år.

Degerfors går framåt
Degerfors har under en lång period hoppat lite upp och ned i rankingen, men i år tar kommunen ett stort steg i rätt riktning. 72 placeringar upp till en 152 plats, konstaterar Svenskt näringsliv i ett pressmeddelande:

– I årets enkät var Degerfors den kommun som fick den största förbättringen av betyg av alla landets kommuner i den viktiga parametern Sammanfattande omdöme. Det är en viktig förklaring till det stora klivet, säger Karl Hulterström på Svenskt näringsliv.

Örebros bästa placering på 12 år
Storkommunen Örebro går åt rätt håll och får sin bästa placering sedan 2004 efter en förbättring på 15 placeringar till plats 112 i riket. Örebro går också mot strömmen genom att vara den enda av landets kommuner med över 100 000 invånare som får ett högre sammanfattande omdöme när företagen tycker till om hur det är att driva företag i kommunen. I rankingen är dessutom Örebro en av endast tre storkommuner som klättrar.

– Mycket pekar åt rätt håll i regionens storkommun Örebro. Det byggs för fullt och invånarantalet ökar. Det ger förstås ringar på vattnet till regionen i stort men ställer också höga krav på den kommunala organisationen för att den delen av företagsklimatet ska fungera så bra som möjligt, säger Karl Hulterström i en kommentar.

Uppåt för Askersund
Askersund som i förra årets ranking fick ett bakslag är nu med i matchen igen. 21 platser bättre ger en 104 plats i riket.

I Lindesberg ser vi en positiv utveckling senaste åren och i årets ranking går kommunen upp 35 placeringar till 225.

Den forna länsettan Kumla tappar återigen mark, om en från en hög nivå. Ett tapp på 13 placeringar ger en 72 plats, den lägsta för Kumla på mycket lång tid och nu är Kumla trea i länet. Även grannkommunen Hallsberg backar igen, nu till plats 245, den lägsta någonsin för kommunen.

Oförändrat i Karlskoga
I Karlskoga är läget i princip oförändrat. Bakåt tre placeringar till plats 221. Nora fortsätter kräftgången och är den kommun i regionen som tappar mest, minus 20 placeringar till 265. Hällefors lämnar sistaplatsen och hamnar på 287 plats.

– Trots att flera kommuner går åt rätt håll har vi fortfarande många som har en stor utmaning. Det krävs verkligen ett långsiktigt och ihärdigt arbete från både politiker, tjänstemän och företagare för att komma till rätt med företagsklimatet i dessa kommuner, säger Karl Hulterström.