37 patienter fick vårdskador - läkare avstängd

1:24 min

En utredning kritiserar nu Skaraborgs sjukhus för hur man hanterat ett stort antal patientfall. En läkare har samtidigt stängts av från sitt jobb.

Det handlar om en operationsmetod som tidigare framhävts som framgångsrik. Fler än 500 patienter har behandlats med metoden på Skaraborgs sjukhus Skövde.

Den så kallade Ilizarov-metoden har även använts på andra håll i Västeuropa och har varit framgångsrik, främst vid komplicerade frakturer på underben. Metoden ersätter gips och istället fixeras benbrottet med bland annat metallpinnar. 

Men enligt den externa granskaren Olle Svensson, professor i ortopedi vid Umeå universitet, har Skaraborgs sjukhus använt metoden på fel typer av skador.

– Man han har använt metoden en smula urskillningslöst, även för till exempel handleder och axlar. Det har resulterat i mycket långa fixeringstider, vilket i sin tur gett vårdskador, säger Olle Svensson.

Sjukhuset skriver i ett pressmeddelande att att man själv beställt den här utredningen efter att "läkare anmält totalt 49 patientfall till Inspektionen för vård och omsorg".

Utredningen visar också att 37 fall lett till "allvarlig vårdskada". Under dagen lämnar sjukhuset sitt svar till IVO.

– Nu pågår ett omfattande arbete att kontakta de 500 som opererats, säger chefläkare Marga Brisman