Attack mot hjälpkonvoj i Syrien kan vara ett krigsbrott

18 min

Omkring 20 personer dödades i attacken mot en hjälpkonvoj i närheten av Aleppo i måndags, uppger Röda korset. Hos hjälporganisationen råder nu ilska och besvikelse över att nödsändningar blivit måltavlor. Och själva attacken kan vara ett krigsbrott, enligt folkrättsexperter.

– Jag är fruktansvärt arg och ledsen, och väldigt besviken. Vår förhoppning var att vi med vapenvilan i ryggen skulle kunna ta oss in i Aleppo, säger Mikaela Friberg Storey, internationell programchef vid svenska Röda korset.

Omkring 20 civila dog i attacken mot hjälpkonvojen utanför Aleppo i måndags. Vem som ligger bakom attacken är ännu oklart.

– Vi vet inte exakt vem det var som genomförde den. Det har kommit olika uppgifter, många säger att det är Ryssland eller Syrien. Det här är ett område som deras stridsflyg opererar i, och de kommer åt med artilleri, säger Johan-Mathias Sommarström, Ekots utsände i Istanbul.

Jag är fruktansvärt arg och ledsen, och väldigt besviken

Men från ryskt håll förnekas att ryskt eller syriskt flyg var inblandat i attacken.

– Ryssland lägger skulden ensidigt på det de kallar terrorister, och de menar att det är deras fel att vapenvilan inte har hållit, och att det är terroristerna som måste upphöra med sin beskjutning, säger Ekots Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren.

Mark Klamberg, folkrättsexpert vid Stockholms universitet, säger till Studio Ett att bombandet av hjälpkonvojen kan vara ett krigsbrott.

– Jag förutsätter att det har varit utmärkt att man tillhör en hjälporganisation, och det har ett särskilt skydd enligt krigets lagar.Bryter man mot det är det inte bara en överträdelse från statens sida, utan det är en krigsförbrytelse, säger han.

Det är något som Mikaela Friberg Storey vid Röda korset håller med om.

– Baserat på det vi vet ser det ut som ett uppenbart brott mot internationell rätt och Genèvekonventionen. Alla har rätt till humanitär hjälp, säger hon.