Förslag: Skydda mammuten för att rädda elefanten

1:52 min

Är det hög tid att mammuten listas som utrotningshotad? Det låter kanske märkligt men kan vara ett sätt att minska den illegala handeln av elfenben.

I dag handlas det med elfenben både från tjuvskjutna afrikanska elefanter och från mammutar som tinat fram ur tundran efter att ha legat nerfrysta i tusentals år.

Inför ett kommande världsmöte om handel med hotade arter har frågan väckts om mammuten ska listas som utrotningshotad.

Mammuten är redan utrotad sedan flera tusen år, men tanken är att det här skulle kunna minska handeln med elfenben från afrikanska elefanter, som blir allt färre på grund av tjuvjakt.

– Väldigt unikt förslag eftersom redan mammuten är utrotad men det skulle kunna skydda andra arter från att bli utrotade, säger Ben Janse van Rensburg på sekretariatet för CITES.

På det kommande CITES-mötet, konventionen för internationell handel med hotade arter, i Johannesburg senare i veckan är en av de viktigaste frågorna den om hur man ska skydda de afrikanska elefanterna från tjuvjakt.

Det ska diskuteras om det bör införas totalförbud för handel med elfenben och om detta i så fall ska gälla alla elefantarter i alla länder. Detta trots att det fortfarande finns livskraftiga stammar i vissa afrikanska länder. 

Elefanterna har enligt en färsk rapport minskat med runt 30 % mellan 2007 och 2014. Minskningen har snabbats på under perioden.

Att lista även mammuten som utrotningshotad för att minska handeln av elfenben från tjuvskjutna elefanter behöver inte vara nödvändigt.

– Det är ganska lätt att lära sig se skillnad på elfenben från elefanter och mammutar. De ser inte likadana ut. Benen har linjer i sig som går i olika vinklar, säger Ben Janse van Rensburg.

Det är köpare framför allt i Kina och övriga Asien som betalar stora pengar för produkter i elfenben.