Okänd historia om lesbiska kristna missionärer i Västerbotten

4:23 min

Lesbiska kristna missionärer i Västerbotten under 1900-talets första hälft är något som de flesta inte hört talas om överhuvudtaget. Men nu är det dags för en ny föreställning om just detta, "Missionären".

Det hela började med att oreografen och skaparen Malin Hellqvist Sellén tittade i sin farmor och farfars gamla fotoalbum. Där hittade hon ett foto som hon fastnade för.

– Det var två personer på fotot som jag läste som kvinnor och lesbiska. Jag fick berättat för mig att de var evangelister och det väckte något i mig, säger hon.

Hon blev upprymd men samtidigt fundersam och ställde sig frågan: Gick det att vara lesbisk och verksam inom frikyrkan i Västerbotten i början av 1900-talet?

Kan lesbiska missionärer verkligen funnits?

Hellqvist Sellén började undersöka kvinnorna i frikyrkliga samfund i Västerbotten närmare och märkte att det var ett väldigt outforskat område. Det var så idén till en föreställning kom till. Skådespelaren Meliz Karlge minns hur hon reagerade när hon fick höra om föreställningen.

- Jag började skratta för att det var så specifikt och smalt, men jag vet nu att det egentligen är tvärt om, det täcker inte väldigt mycket, säger Karlge.

Skådespelaren Lotti Törnros tyckte konceptet var väldigt spännande.

– Jag kände väldigt stor lust, för det var så oväntat och jag visste inte ens att det fanns kvinnliga missionärer.

Tid till research

Tillsammans med skådespelarna gick Malin Hellqvist Sellén igenom mycket material, det blev många timmars research, djupdykningar i arkiv och intervjuer med släktingar till missionärer. När hon formade föreställningen beslöt hon sig för att den skulle bygga på lika delar fakta och fantasi.

– Den här föreställningen skriver in ett avsnitt i vår historia som har utelämnats och då har det känts viktigt att gå till de källor vi faktiskt kan hitta.

Missionären beskrivs som en koreograferad berättarföreställning där skådespelarna gestaltar många av de kvinnor de stött på som bröt mot dåtidens normer. Frågan som Hellqvist Sellén ställde sig var om det var möjligt för dem att vara fria och bryta mot samhället och samfundets normer, något som hon själv hade en del fördomar om.

– Jag tänkte att idag så ser kanske många med mig frikyrkan som konservativ i frågor som rör HBTQ och att det inte är platsen som känns tillåtande.

Hon menar att eftersom hennes fördomar bemöttes blev det väldigt spännande att se att för 100 år sedan så såg det annorlunda ut. Homosexualitet var inte accepterat men väckelsen och frikyrkan erbjöd en plats för kvinnor som inte fanns någon annan stans.

– Kvinnorna fick träda in på många sätt på samma villkor som män och ta plats i det offentliga rummet, säger Hellqvist Sellén.

100 år senare - fortfarande lika aktuellt

För Meliz Karlge är det ärofyllt att få vara med och lyfta fram kvinnornas berättelser.

–  Kvinnohistorian är inte lika nedtecknad, upplyft och det är inte alls lika mycket fokus på den, så att få vara med och lyfta något som absolut inte gjorts tidigare känns väldigt viktigt.

Lotti Törnros håller med,

– Och inte minst att lyfta den lesbiska historien, som är ännu mer osynliggjord, säger hon.

Föreställningen har urpremiär torsdagen den 22/9 på Kvinnohistoriskt Museum i Umeå.