Nu blir det enklare för skuldsatta att få hjälp

1:49 min

Den 1 november träder en ny lag om skuldsanering i kraft och då blir det möjligt att ansöka om skuldsanering via nätet, utredningsansvaret flyttas över på kronofogden och två betalningsfria månader införs per år.

– Juni och december kommer att vara betalningsfria och då behöver man inte betala någonting, säger Sara Stenquist som är enhetschef för Konsument Gästrikland.

Den 1 november träder alltså den nya lagen i kraft som öppnar för att ansöka om skuldsanering via nätet.

Kronofogden utreder sedan och beviljar eller avslår ansökan. Under fem år betalas sedan skulderna av via en betalningsplan.

Förra året hade 874 personer i Gävleborg skuldsanering. Att leva med stora skulder under lång tid kan leda till ohälsa.

– Människorna som lever under en så här stor ekonomisk press mår ofta väldigt dåligt både psykiskt och fysiskt. Det finns också en jättestor skam över det här och det är jobbigt att prata om. Många försöker att mörka det så långt det går, säger Sara Stenquist.

Arbetslöshet, en konkurs, sjukdom eller en separation är några anledningar som kan leda till att man hamnar i en skuldfälla.

– En stor nyhet är att utredningsansvaret har flyttats över till kronofogdemyndigheten. Det betyder att det blir mycket enklare för dig som ska söka skuldsanering, säger Stenquist och fortsätter:

– Idag så behöver man ha ganska bra koll på vilka man har skulder till. Hur stora dom är, räntesatser och sådana saker, men det behöver man inte efter den 1 november.

Drygt 427 000 personer har nästan 72,4 miljarder kronor i skulder hos kronofogden.

Trots det är det alldeles för få som ansöker om skuldsanering, något som Sara Stenquist hoppas ska förändras nu.

– Vi hoppas det. Vi ser ju att det är fler som är berättigade att få en skuldsanering beviljad. Så det hoppas vi på, säger hon.