Strålman fixade segermålet mot Finland

Försvar är bästa anfall för Tre Kronor. Anton Strålman sköt det matchvinnande målet i 2-0-segern mot Finland - och för andra matchen i rad avgjorde en back.

– Det är bara från de luckorna jag gör mål nu för tiden, skrattade han.

Den svenska backbesättningen hyllades redan före turneringen av många som den bästa i World Cup-turneringen.

Ingen säger emot efter två matcher.

I premiären mot Ryssland sköt Strålmans backpartner Victor Hedman, klubbkompisen i Tampa, det matchavgörande andra målet i 2-1-segern.

Mot Finland klev Anton Strålman fram och gav Sverige en vinnande start. Den 30-årige västgöten slog till från nära håll sedan tvillingarna Sedin gjort vad de gör bäst, lirkat upp motståndarförsvaret.

Ett typiskt Strålmanmål, enligt honom själv:

– Jag har inte gjort mål från toppen cirkeln (långt håll) på fem år eller nåt. Jag gillar att dyka in så. Jag åkte egentligen in för att öppna upp lite utrymme för Henrik, men det var ingen som plockade upp mig så då var det bara att fortsätta. Henrik är otroligt duktig med pucken, så det var bara att hålla klubban i isen så hårt som möjligt.

Utan Henrik Lundqvists suveräna insats hade Tre Kronor dock inte plockat hem andra raka segern. Backen var full av beundran över comebacken från NY Rangers-stjärnan.
-Alla såg vad han betyder. Förra matchen var det vi som gjorde att han släppte in fem mål, sedan blev han sjuk och så kommer han in i kväll och nollar dem. Det är Henrik Lundqvist.

Trots två raka segrar kan Tre Kronor inte andas ut ännu. Nästa match kommer redan senare i kväll och där behövs en blågul poäng mot Nordamerika U23 för att säkra semifinalplatsen.
-Vi kan vara glada i kväll, men i morgon bitti är det bara att ladda om och fokusera. Göra läxan med scoutingrapporter och så. Vi möter ett bra lag och de har mycket energi, spelar väldigt fartfylld hockey, så det gäller att vi är med från början och inte tar några byten ledigt.

Strålman bröt vänster vadben i mars i år, gjorde comeback i slutspelet 52 dagar senare men är först nu hundraprocentigt återställd. Ett faktum han njuter av:

– Det känns fantastiskt att bara behöva gå ut och spela och göra sin grej, slippa oroa sig över smärtan och att man ska slå upp skadan igen.