Öckerö-modellen minskar drickandet

4:30 min

Håkan Fransson jobbar drogförebyggande i Öckerö kommun och är den som står bakom Öckerömetoden. Kort och gott handlar metoden om att alla föräldrar måste vara överens om att barn inte ska dricka alkohol.

- Det låter pampigt när man pratar om metoder men det handlar helt enkelt om att om alla föräldrar i en kommun är överens om att barn inte ska dricka alkohol innan de är 18 år och då gör barnen inte det, säger Håkan Fransson.

Han menar att det för de flesta ungdomar är det viktigt vad föräldrarna tycker och säger. Är alla föräldrar överens om att barn inte ska dricka och håller fast vid det så kan det genomsyra hela kommunen. Resultaten man har sett när kommuner satsat på att få med alla föräldrar på samma spår är halverat drickande efter ett par år. Samtidigt som man minskar drickandet så minskar rökandet bland unga och på sikt går också narkotikaanvändandet ner.

- Alla föräldrar älskar sina barn och vill dem gott och förstår de verkligen hur farligt det är för barn att dricka alkohol så gör föräldrarna rätt. Det som behövs är också verktygen för att kunna göra rätt och de kan kommunen ge, säger Håkan Fransson.