Expertens tips: Så får du rätt personal till ditt företag

9:30 min

Hur kan du som arbetsgivare locka till dig och behålla kompetent personal? Föreläsaren Svante Randlert ger i en intervju med P4 Kalmar sina bästa tips.

Hur vill folk ha det på sin arbetsplats? En som har koll på det är Svante Randlert, konsult och föreläsare på Academic work.

I en ny undersökning som gjorts tillsammans med Sifo har han tittat närmare på vad arbetstagare är ute efter när de söker jobb och vad som får dem att trivas på sina arbetsplatser.

– Fler och fler saker blir viktiga, det är kanske mer arbetstagarens marknad än arbetsgivarens.

Bland de saker som rankas som allra viktigast kommer trevliga kollegor och stämningen på arbetsplatsen. På andra plats kommer utvecklingsmöjligheterna för den anställde.

– Det innebär inte bara att bli chef, det handlar också om att om jag gjorde en bra vecka hur kan jag utvecklas nästa vecka?

3 råd för en attraktiv arbetsplats:

  • Satsa mer på emotionella värden än rationella
    – Det är inte vad man erbjuder utan varför. Vad är syftet och vart är företaget på väg? Hitta människor som vill vara med på er resa, för det är de mest engagerade.
  • Gå från nöjda anställda till engagerade medarbetare
    – Det är de engagerade som pratar med andra och helt plötsligt får ni kandidater som vill komma till er.
  • People to people
    – Det är människorna som avgör. Vi jobbar inte business to business eller business to consumer. Företag som är bäst på people to people de vinner oavsett om det gäller chefer, medarbetare eller kunder.