Prins Oscars dopgåva var olaglig

1:07 min

Den omdebatterade dopgåvan till prins Oscar har nu fått sin rättsliga prövning. I åtta kommuner som valde att bidra till Länsstyrelsen i Skånes dopgåva överklagades besluten. Och förvaltningsrätten i Malmö slår nu fast att kommunerna gjorde fel.

När det stod klart att kronprinsessans son Oscar skulle bli hertig av Skåne bestämde sig landshövding Margarets Pålsson och Länsstyrelsen för att ge en naturlekplats i Söderåsens nationalpark i dopgåva.

Man bad kommuner att komma med ett bidrag till den. Flera kommuner sa nej.

Men bland de kommuner som sa ja finns Tomelilla, Ystad, Ängelholm, Åstorp, Bromölla, Sjöbo, Trelleborg och Svalöv. I alla de här kommunerna överklagades beslutet med hänvisning till kommunallagen som säger att kommuner inte får ge stöd till enskilda såvida det inte har särskilt stöd i lagen. Republikanska föreningen överklagade i en del fall i andra fall var det privatpersoner eller oppositionspolitiker.

Förvaltningsrätten har nu prövat saken och i domen skriver man att "gåvan inte kan anses komma till nytta för kommunen eller dess medlemmar" samt att "det inte kan anses ingå i kommunens allmänna kompetens att bidra till dopgåvan".

Förvaltningsrätten upphäver därför kommunernas beslut.