Feministiskt Perspektiv kritiserar papperstidningsstöd

3:00 min

Regeringen fördubblar stödet till papperstidningars digitala utveckling, vilket får kritik från den enda heldigitala tidningen med presstöd - Feministiskt perspektiv.

Skojar ni, kulturdepartementet? Den frågan ställer Anna-Klara Bratt, chefredaktör på webbtidningen Feministiskt perspektiv i ett öppet brev till kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Det efter att regeringen fördubblar stödet till papperstidningars digitala utveckling. Feministiskt perspektiv är den enda heldigitala tidningen som uppbär presstöd och dem tycker att de också borde kunna ansöka om pengarna.

– Det känns faktiskt som mobbning att digitala tidningar inte får tillgång till stödet av den enkla anledningen att man inte går från papper till webb, säger hon.

70 miljoner kronor

Det är presstödsnämnden som får ytterligare 35 miljoner kronor till det så kallade utvecklingsstödet, pengar som bara kan sökas av tryckta nyhetstidningar och är till för satsa på digital utgivning.

Redan i våras beslutade man om utvecklingsstöd och då sköt regeringen till med samma summa pengar. Det Bratt tycker borde förändras är att digitala tidningar med presstöd också ska få rätt att söka pengarna.

Hon menar att det inte är så konstigt att det bara finns en renodlad webbtidning idag.

– Jag vill påstå att det är på grund utav att kostnaderna att ha ett fungerande prenumerationssystem som är säkert och som dessutom måste uppdateras hela tiden är för stora för små aktörer.

"Det är olyckligt" Anna-Klara Bratt

Ny medieutredning i november

Bratt tror att det hade kunnat finnas fler webbaserade tidningar om man hade kunnat få ansöka om pengarna. Feministiskt perspektiv har under åren haft kontakt med många angelägna aktörer som velat starta webbtidningar men inte kunnat.

– Det är väl bra att hålla gamla tidningar under armarna men man missar samtidigt en rad nya angelägna publikationer där röster som inte hörs idag hade kunnat komma till tals, säger hon.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke menar att hon har förhoppningar om att inte bara den tryckta pressen kommer få ett bättre stöd då hon väntar på en ny medieutredning som presenteras den 7:e november i år.

– Jag menar allvar med att det är oerhört angeläget med en form av stöd till annat än tryckta tidningar. 

Bah Kuhnke har inte läst utredningen än men förväntar och hoppas att det kommer finnas bra förslag på hur de ska stödja andra medier än tryckta tidningar i framtiden.

– Jag har träffat många mindre aktörer, många journalister som känner ett kall att bevaka lokala och nationella politiker och belysa människors lokala verklighet. Och de behöver ett nytt modernt presstöd.