Rysk militärövning på Krim

8:15 min

Ryska försvaret har fått allt större andel av den ryska statsbudgeten. Ett upprustat modernt försvar har varit ett mål, som till en del redan uppfyllts. Förändringen syns också i attityden till media, dagligen håller försvarsdepartementet presskonferenser och den militäre talesmannen Igor Konosjenkov hörs oftare än någon annan hög general.

– Det här sker för er bekvämlighets skull. För att ni ska slippa damm släpper flygplanet nu ut 42 ton vatten, säger Igor Jevgenjevitj  Konosjenkov.

Samtidigt släpper ett plan ut ett gigantisk vitt moln över den nybyggda tribunalen inför militäruppvisning.

Under en dryg vecka pågick övningen kallad Kaukasus 2016 på flera olika platser i södra Ryssland. Till övningen på annekterade Krimhalvön flög försvaret in två busslaster med ryska och utländska journalister. En del i det nya ryska försvaret är det som beskrivs som ny öppenhet också mot utländska journalister.

De flesta av journalisterna på resan till Krim har redan varit med på flera av försvarets resor till Syrien. De har blivit goda vänner med presstalesmannen Igor Konosjenkov. Han har blivit ryska försvarets mest kända ansikte och namn, från ständiga presskonferenser om den ryska insatsen i Syrien.

– Jag upprepar det jag sa till er igår kväll att jag räknar med er professionalism, vi är helt öppna och därför behövs inga politiska frågor om den här övningen och var den äger rum, utan den är en del i vår långsiktiga planering, förklarar Konosjenkov på frågor som kommer om det är någon form av markering från rysk sida att genomföra en sådan stor militärövning just på den omstridda Krimhalvön.

Sanktionerna mot Ryssland beror på annekteringen av Krim, som inte erkänns internationellt. 

Mitt ute på södra Krim på ett brundammigt fält har militären satt upp en rad tält där pressen ska hålla till, tält för officerare och tält för de besökande militärattachéerna. De kommer från länder som Laos, Vietnam, Nicaragua, Venezuela och Mali. Länder som handlar vapen från Ryssland och har goda diplomatiska relationer med Kreml.

Kapten Giorgij Sjelest är deras följeslagare som ansvarig för internationella relationer, normalt är han baserad i Sevastopol och tycker det är beklagligt att inte fler inbjudna länder kom till Krim. Han vill prata engelska eftersom han tror att hans engelska är bättre än min ryska.

 – Vi är väldigt stolta över att vara med i den här övningen, det är väldigt intressant, säger kaptenen och lägger till att det är bloodchilling - blodisande, men ska nog inte tolkas som om kaptenen vill att uppvisningen ska vara skrämmande utan snarare något häftigt som får håret att resa sig på armarna.

Glädjen och stoltheten går inte att ta miste på, ryska officerare oavsett vapenslag känner sig återupprättade. De börjar sakta ta tillbaka det förlorade i och med Sovjetunionens fall. Vladimir Putin har ökat anslagen till ryska försvaret markant de senaste åren.

Enligt en rapport från SIPRI i april ökade anslagen till ryska försvaret i rubel med 7,5 procent 2015, men den sämre ekonomin har gjort att Ryssland förlorat sin tredje plats i världen när det gäller militäranslag. Räknat i dollar satsar både USA, Saudiarabien och Kina mycket mer än Ryssland. 

Men sett till andel av landets bruttonationalprodukt, BNP, ligger fortfarande Ryssland trea i världen med 4,5 procent av BNP till försvaret. I USA utgör försvarskostnaderna 3,5 procent av BNP och i Kina 2,1 procent.

Även utan att ha sett själva övningen är det tydligt att det finns mer pengar till militären, det räcker att titta på de nya modernare uniformerna. Men den viktigaste förändringen är ändå det som Konosjenkov kallar öppenheten. Men en del av de ryska journalisterna är säkra på att det fortfarande finns hemligheter, som vi inte får se.

 – Tror ni de kommer visa oss militärhemligheter eller? Nej, det här är bara så som NATO brukar göra, de bjuder ju också in journalister eller hur, säger Olga Kitova, politisk skribent på tidningen Novij Vtornik - eller Ny tisdag.

– Som professionell journalist tycker jag det är viktigt att ni och vi berättar om den här övningen för era lyssnare och läsare och det är bara helt normalt, fortsätter hon. 

För henne är upprustningen normal, eftersom Ryssland hotas av NATO, att någon skulle känna sig hotad av ett upprustat Ryssland förstår hon inte. Ni har ju NATO, säger hon och gör samma misstag som många ryssar när de tror att Sverige är med i NATO.

När stridsflygen börjar bomba i havet och riktiga robotar avfyras från helikoptrar mot tänkta mål där i vattnet ser Olga lika lycklig ut som militärattachéerna, som inte längre vill sitta ned på de stolar som ställts fram för dem under tak utan hänger på räcket längst fram för att inte missa en enda bomb eller när kommandosoldater tränar landstigning under attack.

På motsatta sidan börjar stridsvagnsförband rulla och infanterisoldater i sina nya rosaaktigt beiga uniformer avancerar framåt fienden.

En liten militärorkester syns plötsligt marschera mellan tälten, deras uppgift att delta i medaljhyllningen av de deltagande befälen.

De står på led och kliver fram med onaturligt sträckta ben, gör honnör och får ännu en medalj på bröstet.

När övningen är över märks en avslappning hos militären. Det här gick precis som det skulle, inga malörer alls och presstalesman Igor Konosjenkov börjar i bussen tala om sin uppväxt i Moldavien, samma klimat som här på Krim. Hans nostalgi är tydlig. Lite senare börjar han visa favoritvideos på sin Ipad.

I en av dem syns en liten blond flicka tala om sin stridsvagn, som vore den hennes nallebjörn. Hon läser en dikt, som skrivits för att hylla stridsvagnen på stridsvagnens dag, en sådan firas varje år i Ryssland.

Några av ryska journalisterna i bussen suckar och säger vad fint, har du gjort den eller Igor?  Han säger att han inte har det, men blir ännu mer upprymd och visar ännu en animerad film, som några han känner har gjort som hyllar det militära.

På Tupolevplanet tillbaka till Moskva är alla andra minst lika upprymda, efter att ha handlat billiga drycker på Krim. När planet lyfter står en del av dem i mittgången och när vi landar sjunger de gamla kända sovjetiska visor.

De utländska journalisterna påminner presstalesmannen om att de gärna följer med till den ryska baserna i Arktis, de flesta har stått på väntelistan för det mer än ett år nu. Igor Konosjenkov lovar höra av sig om en sådan resa blir av.