16 brandolyckor med hoverboardar sedan augusti

Sedan den första augusti i år så har 16 brandolyckor inträffat i olika hoverboardar runt om i landet. Nu ska Arbetsmiljöverket, MSB och Elsäkerhetsverket kartlägga omfattningen av problemet.

– Det har varit många bränder som vi har blivit informerade om via räddningstjänsten men det finns också andra produktbrister. Att den typ av laddare som man har skaffat för den här maskinen verkar ha brister helt enkelt, säger Monica Torgrip, som är chef på enheten för teknik på Arbetsmiljöverket.

Sedan den första augusti i år så har 16 brandolyckor inträffat i olika hoverboardar. I många av olyckorna så handlar det om att laddaren inte är anpassad till batteritypen i hoverboarden.

Laddaren har fortsatt att ladda trots att den är klar och produkten överhettas och börjar brinna. Det brinnande batteriet kan dessutom kasta ur sig klumpar som brinner och därmed kan det snabbt ta eld också på andra ställen. De flesta av bränderna har inträffat i samband med laddning men bränderna har också inträffat under färd och förvaring.

– Vårt ansvar på Arbetsmiljöverket handlar om reglerna för tillverkaren av sådana här maskiner och vi har tittat på en del och försökt hitta tillverkarna på dem men det har inte alltid varit så lätt, säger Monica Torgrip. Så vi håller på att försöka informera vad tillverkaren måste göra men då kan vi även hjälpa till att uppmärksamma de som köper om vad de ska titta efter.

Måste finnas belysning
Det man som konsument ska tänka på är att hoverboarden är CE-märkt, att den har en ordentlig bruksanvisning. Från transportstyrelsen så anser man att den är som en cykel, det vill säga att det måste finnas belysning , ringklocka och reflexer. Från Konsumentverket så går man ut med att det är bra med hjälm, armbågsskydd och knässkydd. Något förbud att sälja hoverboarden finns än så länge inte.

– Vi har ett pågående case, där vi inte kommer att tillåta att de fortsätter att sälja men det är inte riktigt klart ännu, säger Monica Torgrip. Vi ska inte gå ut och generellt förbjuda en produkt utan det måste ju vara efter att vi har tittat på att just det märket inte uppfyller reglerna, då kan vi förbjuda det.

På Teknikmagasinet på Bergvik i Karlstad har man märkt av produktens populäritet.

– Det är nog den hetaste produkten just nu. Den är enkel när man ska ta sig fram och den kostar inte så mycket om man jämför med en moped eller liknande, säger Thomas Pettersson, butikschef på Teknikmagasinet på Bergvik i Karlstad.

Föräldrar köper
Oftast är det föräldrar som köper till sina barn och det är barn och ungdomar är den största kundgruppen som brukar dem, menar Thomas Pettersson. Vad gäller de brandolyckor som inträffat med hoverboardar så tror han att det oftast handlar om produkter man har köpt via nätet.

– Det jag rent generellt läst mig till och det jag har hört när jag pratat med kunder så handlar det om de fulimporterade hoverboardarna som varit orsaken. Sådana man köper på internetsajter, direktimporter från Kina. Som inte Elsäkerhetsverket gissningsvis har haft så bra koll på, säger Thomas Pettersson.

Men han menar också att i början när den eldrivna tvåhjulsbrädan började bli populär så var det även butiker som köpte in som kanske inte hade så bra koll på produkten.

Men kunderna vet mer om hoverboardarna nu än vad de visste innan och man pratar mycket om vad som är viktigt att tänka på i butiken. Thomas Pettersson tror också att hoverboarden fortsättningsvis kommer att vara populär.

– Ja absolut, nu kanske de inte kommer att utnämna den till det, men jag skulle gissa på att hoverboarden blir årets julhandelsprodukt, säger Thomas Pettersson, butikschef Teknikmagasinet på Bergvik i Karlstad.