Mikroplaster i Vänern ska kartläggas

2:23 min

Nästa år ska man undersöka hur mycket mikroplaster det finns Vänern, Vättern och Mälaren. Målet är att ta reda på vart plasterna kommer ifrån.

Hur mycket plast som finns i våra sjöar är det ingen som har exakt koll på idag. Forskningen på plaster i sötvatten är fortfarande ganska ny. Men det man tror är att mikroplasterna i vattnet inte sällan kommer direkt från hushållen - från våra tvättmaskiner, från skönhetsprodukter.

Men även konstgräsplaner tros vara en stor källa till plasterna i vattnet och slitage från däck. Förutom allt plastskräp som folk slänger omkring sig med flit. Och så kan båtbottenfärger också vara en källa till mikroplasterna.

Det som händer när mikroplasterna hamnar i vattnet är att musslor och fiskar misstar dessa för mat, och plasten som innehåller miljögifter, riskerar då att påverka hela ekosystemet inklusive vår hälsa, säger Magnus Engwall som är professor i ekotoxikologi vid Örebro universitet, som är det lärosäte där forskningen på mikroplaster i sötvatten bedrivs.

– Plastens egenskaper gör att den kan fungera som en magnet. Den kan suga åt sig miljögifter som finns i närheten i vattnet. Så plasten kan alltså koncentrera upp gifterna.

Under nästa år kommer en undersökning göras av vattnen i Vänern, Vättern och Mälaren för att ta reda på hur mycket mikroplaster som finns i sjöarna.

Vid en testomgång har man sett att förekomsten av mikroplaster i Vättern är mycket högre än man trott. Vilket Havsmyndigheten ser som både förvånande och oroande. Orsaken bakom de höga halterna skulle kunna vara att Vättern tömmer sitt vatten över en väldigt lång period. Det tar omkring 60 år innan allt vatten är bytt. I Vänern och Östersjön byts vattnet på bara 6-7 år och i Mälaren tar det kortare tid ändå. 

Professor Magnus Engwall säger att forskning får visa vad som kan göras för att minska plasterna i naturen från exempelvis däckslitage som är ett svårare problem att komma tillrätta med. Men det finns annat som borde va lätt att åtgärda.

 – Kontrollera mikroplaster i produkter som vi konsumerar, säger han.