IgNobel – vetenskaplig humor som inte passar alla

1:28 min

En av årets pristagare blev Ahmed Shafik för studien om hur råttors sexliv påverkas av byxor gjorda av bomull eller polyester. Men det händer att IgNobel-pristagare tackar nej, särskilt unga forskare tidigt i karriären.

Igår delades IgNobel-prisen ut för 26:e gången vid Harvard-universitetet. Prisen delas ut för forskning som först får oss att skratta, och sedan att tänka. 

Två svenskar belönades. Årets litteraturpristagare är författaren och biologen Fredrik Sjöberg, för "sitt självbiografiska verk i tre volymer om njutningen av att samla flugor som är döda och flugor som ännu inte är döda".

Den andra vinnaren är Susanne Åkesson, professor vid Lunds universitet, som deltagit i en forskargrupp som upptäckt "varför vita hästar är de mest hästbromssäkra hästarna".

Men det finns också enstaka forskare som helt enkelt inte gillar att man närmar sig vetenskap från ett humoristiska perspektiv, och därför tackar nej. Andra kan se utmärkelsen som ett hinder i karriären.  

– Det kan befinna sig i en situation där de vill hålla en låg profil och inte få uppmärksamhet. Men då och då finns det någon som bara inte gillar tanken på detta, säger Marc Abrahams.

Men själv menar han att den humor och självdistans som IgNobelpriset handlar om är livsviktig.

Han får medhåll av Elisabeth Oberzaucher som förra året fick IgNobelpriset i matematik.

– Den forskare som tar sig själv och sina resultat alltför allvarligt riskerar att sluta ifrågasätta sina resultat, vilket är farligt i vetenskapliga sammanhang. Därför kan det vara viktigt med humor, säger Elisabeth Oberzaucher. 

Mer om vikten av humor i forskningen i Veckomagasinet i eftermiddag.