Två poliser skadade efter stenkastning och bilbränder

2:59 min

Inga personer har gripits efter stenkastningen och bränderna i Bergsjön i Göteborg på onsdagskvällen, men det finns flera misstänkta.
Två poliser fick ögonskador på grund av grön laser.

En polisbil fick en ruta krossad av stenkastning, enligt polisens presstalesperson Hans Lippens. Händelserna rubriceras som våld mot tjänsteman och försök till våld mot tjänsteman.

Oroligheterna började strax efter klockan 20 när en grupp på 15-20 ungdomar dök upp och kastade sten mot poliser som var i Bergsjön för "trygghetsskapande åtgärder". Vid klockan 01.30 hade det lugnat ned sig.

En person ur allmänheten skadades vid stenkastningen. Han fick en sten i ryggen och på handen och ringde själv ambulans, som inte kunde komma fram till platsen på grund av oroligheterna. Mannen ska inte ha blivit allvarligt skadad.

Sammanlagt brann fyra bilar i Bergsjön, enligt polisen. En butik på Komettorget fick stora brännskador när en bil och en container brann intill byggnaden.

Efter oroligheterna tändes det även eld på en bil i angränsande Kortedala, vid Kortedala torg.

Räddningstjänsten kunde släcka branden med hjälp av polisen. I samband med detta omhändertogs en person som kommer att höras närmare.

Drygt tio personer är också kontrollerade och identifierade i området runt Bergsjön. Även om ingen av dem greps för dåden är de fortfarande misstänkta.

- Vi har identifierat och kontrollerat dem, tagit namnuppgifter, noterat klädsel och fotograferat dem. Sen får vi matcha detta med vittnesuppgifter, men de är alltså misstänkta för dåden, säger Lippens till GP.

Det var strax efter 20 på onsdagskvällen som en polisbil blev attackerad, när patrullen genomförde vad polisen kallar trygghetsskapande åtgärder i området.

Ungdomarna försvann därefter springandes inne mellan husen i området, och kastade också smällare inne i området. Det blev lugnare en stund, men flera patruller fanns på plats för att söka efter ungdomarna som kastat sten. 

Strax före 21:30 kallades en ambulans till Rymdtorget, eftersom en man ska ha skadats vid stenkastning.

Polisen kallades in för att skydda ambulansen, eftersom ungdomar sprang runt och kastade sten mot blåljuspersonal och också använde grön laser.

Enligt Hans Lippens byggde gängen hinder, en form av barrikader, för att hindra ambulans och polis att ta sig fram till platsen, och man satte också delvis eld på hindren.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här, att kriminella ger sig på samhället och hindrar ambulanser och polis. Någon kunde varit allvarligt skadad i det här läget, säger Hans Lippens.