Demonstration i Eksjö för Andrews pengar

3:17 min

Demonstranterna är arga för att politikerna i Eksjö kommun i Småland har slutat betala ut pengar i habiliteringsersättning. En av dem som har förlorat pengar är Andrew Vedefors. Därför blir det svårt för honom att betala mat till sin hund.

Klicka om du vill läsa mer

– Man vet inte om man ska bli arg eller ledsen, säger Andrew.

Andrew har en stor schäfer som heter Kate och hon måste få hundmat varje dag. Men när Andrew har köpt hundmaten finns det väldigt lite pengar kvar att köpa mat till honom själv:

– Mina matpengar blir mindre, säger Andrew.

Ett tungt och smutsigt jobb

Den som har en funktionsnedsättning kan få jobba på daglig verksamhet, där arbetsuppgifterna ska vara lite lättare att klara av.
Deltagarna där får ingen lön men i de flesta kommuner brukar de få pengar i habiliteringsersättning.

Andrew Vedefors gör sin dagliga verksamhet på några olika platser i Eksjö. Bland annat jobbar han med att lasta stora förpackningar på ett lager. Han klipper också gräs och gör rent för hästarna i ett stall:

– Stallet sköter jag mest om på vintern. Jag mockar skit.

Jobba gratis

Förut fick Andrew 35 kronor per arbetsdag i habiliteringsersättning från Eksjö kommun. Men politikerna där bestämde att habiliteringsersättningen skulle tas bort för alla som jobbade på daglig verksamhet. Bidraget togs bort i januari i år.

Andrew tycker att beslutet var fel och hoppas att politikerna kan ändra sig:
– Vi som jobbar på daglig verksamhet borde få tillbaka våra pengar.

Politikerna vill ha fler arbetsplatser

Den viktigaste politiska ledaren i Eksjö är Annelie Hägg från Centerpartiet.

Hon säger att hon ville använda kommunens pengar på ett bättre sätt.
Genom att ta bort habiliteringsersättningen blev det 400 000 kronor över att använda till annat. De pengarna ska istället fixa fler arbetsplatser inom daglig verksamhet, säger Annelie Hägg:

– Vi har utökat så att fler kan få verksamheten.

Hur många fler platser på daglig verksamhet blir det?
– Det har jag inte i huvudet nu, antalet platser. Men vi har ökat upp med en miljon kronor, så att vi kan erbjuda så många som möjligt det här. Det har en viktig social roll.

Eksjös politiska ledare Annelie Hägg säger alltså att det viktiga med daglig verksamhet är att träffa kompisar. 

Men Andrew och flera andra tycker inte att det räcker med bara arbetskamrater, de vill ha pengar också. Därför protesterar människor i Eksjö idag och kräver att kommunen återinför habiliteringsersättningen.