Föroreningar täcks över vid ny badplats i Gnesta

1:52 min

De föroreningar från bland annat rivningsmassor som finns i centrala Gnesta, där en ny badplats ska byggas, kommer att kapslas in och täckas över, så att de inte utgör någon fara för badplatsen, enligt Tomas Enqvist, chef för planeringsenheten på Gnesta kommun.

I dag tas till slut det första spadtaget för den nya badplatsen vid Frösjön intill Gnesta Centrum. Det ska bli sandstrand med bland annat lekpark, beachvolley och grillplats. Det ska också bli en småbåtshamn intill med plats för 60 båtar.

– Det är ju en fantastisk möjlighet att kunna ha en så central badplats, bara ett stenkast ifrån Gnesta centrum, säger Tomas Enqvist, chef för planeringsenheten på Gnesta kommun.

Badplatsen skulle egentligen ha varit klar till sommaren, men blev försenad eftersom länsstyrelsen ville att den skulle prövas i mark- och miljödomstolen. Nu finns det en lösning för hur föroreningarna i marken i området ska hanteras, eftersom de enligt Tomas Enqvist inte går att gräva ur.

– Vi kommer att kapsla in dem på vissa delområden på området och täcka över dem med nya rena jordmassor, med ett speciellt nät emellan. Det kommer att vara tillräckligt för att hantera föroreningssituationen.

Han säger också att det finns en del oljesediment i vattnet och att det ska täckas över med sand och att det inte är något farligt. Vattenkvalitén i sjön är utmärkt, enligt honom.

Det ska också bygga 42 radhus i området och bygget är igång.