Odla syrsor miljövänligt för klimatsmart tallrik

Det pratas ibland om insekter som ett mer hållbart alternativ till kött, men för att det ska vara ett grönare alternativ så måste insekterna också födas upp på ett klimatsmart foder.

En studie från SLU i Kambodja visar nu att syrsor kan födas upp på ogräs och biprodukter från jordbruk, något som är gratis eller nästan gratis, vilket betyder att även de fattigaste har råd.

Vanligtvis föds syrsor upp på kycklingfoder, vilket är alldeles för dyrt för många.

Om odlade syrsor ska bli ett klimatsmart alternativ måste de födas upp på foder som inte konkurrerar med annan livsmedelsproduktion.

Forskare visste sen tidigare att syrsor inte är speciellt kräsna av sig, men ingen har tidigare undersökt huruvida dom faktiskt kunna födas upp på ogräs.

I Kambodja och Asien finns en annan tradition av att äta insekter än vad det gör i västvärlden. Och många insekter ser ut att ha höga näringsvärden.

Upptäckten går nu ut till människor i Kambodja som vill föda upp syrsor. Kambodja är ett av världens fattigaste länder där 40 procent av alla barn under 5 år uppskattas lida av undernäring.


Referens: P. Miech et al. "Growth and survival of reared Cambodian field crickets (Teleogryllus testaceus) fed weeds, agricultural and food industry by-products." Journal of Insects as Food and Feed, 2016.
http://dx.doi.org/10.3920/JIFF2016.0028