Bokmässan

Soheila Fors skriver om de osynliga kvinnorna

11 min

"Bakom varje fönster bor ett hjärta". Så heter Soheila Fors nya bok. Idag presenterar hon den på Bokmässan i Göteborg. Det handlar om de invandrarkvinnor som Soheila möter i sitt arbete för hedersförtryckta. 

Jag vill göra de osynliga synliga. För varje kvinna bär på en historia."

Soheila Fors har länge jobbat med hedersutsatta invandrarkvinnor för att hjälpa dem att bryta sin isolering från det svenska samhället. Nu har hon skrivit en bok om några av de kvinnor hon mött på sina tehus och på ett skyddat boende för hedersförtryckta.

Redan som barn fick vi lära oss att vi var halva människor. Vi blev uppfostrade till osynlighet, att vi ska underordna oss, och det sitter i djupet av oss."

Vi får till exempel möta Khodobaz, en välutbildad kvinna hemma i Iran som hamnar i ett fängelse i Sverige när hon gifter sig med en strängt religiös läkare i ett arrangerat äktenskap. Hon får inte träffa svenskar, inte lära sig språket - inte ens lämna lägenheten. Eller Shirin, som hålls i herrans tukt och förmaning av sin egen storebror och tvingas gifta sig med en kusin i hemlandet. Eller Leyla som gifter sig med en kvinnofientlig IS-sympatisör i Sverige som misshandlar henne grovt.

Enligt Soheila Fors får många invandrarkvinnor ett sämre liv i Sverige än i hemlandet:

-  Friheten kan vara skrämmande för oss. Allt därute är förbjudet och orent och därför blir ofta kvinnorna isolerade. Jag har mött kvinnor som bott i Sverige i över 20 år och aldrig har varit ute, berättar Soheila Fors.