Bondeilska mot Coops kampanj om att äta mindre kött

5:38 min

- Svenska bönder är inte problemet, säger Mats Ekström, Lojsta.
- Vi äter för mycket kött, säger Anneli Bylund, tf hållbarhetschef på Coop.

Coops reklamfilm har fått lantbrukare att rasa:

Kära köttbit vi har haft så många fina stunder ihop, men vi måste ses mindre ofta

- Det är en katastrof från Coop. Man målar ut kött och köttbönder som problem, vi är en naturlig del av kretsloppet. Vi producerar ekologisk raps för Coop, och vi är tvungna att använda gödsel från nötkreatur och det är de här djuren Coop ger sig på. Man sågar av den gren man sitter på, säger Mats Ekström, lantbrukare i Lojsta.

- När en person kommer fram till en Coop-affär ska de tänka "där är en butik som inte stödjer svenska bönder, säger han.

Men Anneli Bylund som är tf hållbarhetschef på Coop säger att det inte är det filmen handlar om.

- Den handlar om att vi måste se över vår köttkonsumtion i stort för klimatet. Att hitta ett sätt att göra det, öka med vegetabilier. Den handlar inte om att inte äta svenskt kött, säger hon.

Varför tror du det väcker sådana reaktioner?

- Det är bilder på svenska kor, men vårt mål är att titta på frågan globalt. Där är alla forskare eniga, vi äter för mycket kött. I Sverige äter vi också för mycket utländskt kött, det är en annan fråga som är jätteviktig, säger Anneli Bylund.

- Om Coop vill att vi ska minska med 15 procent är det smart att ta bort de 15-procenten utländskt kött, allt annat är hyckleri, säger Mats Ekström.

- Vi har också importerat kött och vi stället extra höga krav på det, så länge du inte flyger in maten är transporten en liten del av klimatpåverkan, säger Anneli Bylund.

Stämmer det som sägs i er film?

Att producera kött släpper ut 35 gånger mer växthusgaser än att odla samma mängd protein i växtform, och det går åt tio gånger mer land

- Det här är forskningsbaserad siffror. Forskning och siffror berörs svensk produktion. Sen vet vi att svensk produktion har 25 procent mindre belastning än annan i EU, säger Anneli Bylund.

- Det här är ju vansinne. Vi har grisar hemma. Det går åt ungefär tre kilo mjöl och sojaprotein för att föda upp ett kilo griskött. Coop leker med siffrorna, säger Mats Ekström.

- Vi vill inte ha någon konflikt med svenska bönder. Vi har otroligt många glada konsumenter som säger tack, det här var bra, jag vill hitta en lösning att äta lite mer grönt i vardagen, säger Anneli Bylund.