Stor sorg efter brand på konsthögskolan

1:55 min

Branden som härjat på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm är under kontroll. Men förlusten är stor, delar av det gamla 1700-tals huset är förstört och vissa elever har förlorat flera års arbete.

Det var en sorgsen stämning på skolan dagen efter branden.

– Jag kände mig så ledsen när jag kom i dag och jag såg alla andra studerande som satt och grät i muralen när vi hade genomgångsmöte, säger studenten Elinor Andersson.

Hon fortsätter:

– Alla deras grejer i ateljéerna har ju brunnit upp. Man vet ju själv hur det känns om man förlorat något, det går ju aldrig att få tillbaka.

Det var på onsdagseftermiddagen som en kraftig brand bröt ut i en av Kungliga konsthögskolans lokaler på Skeppsholmen i Stockholm. Branden startade på våningsplan fyra och spred sig snabbt till vinden – som mest jobbade ett 50-tal brandmän med släckningsarbetet och först under torsdagseftermiddagen var branden under kontroll.

Arbetet är planerat att fortsätta under kvällen för att säkerställa att allt är helt släckt. Det som försvårat arbetet är att byggnaden är så gammal.

– På grund av att det är ett 1700-talshus, tillbyggt i omgångar, en konstruktion som är väldigt svår med många dolda utrymmen. Det är en helt annan standard än det som finns i dag så det är en utmaning för oss, säger räddningsledare Anders Palm.

Förutom de elevarbeten som gått förlorade befarar man att gamla tryckpressar från 1700-talet har fått skador. Hur omfattade skadorna är både på material i byggnaden och i själva byggnaden återstår att se, säger skolans tillförordnade rektorn Peter Geschwind, som ägnat stora delar av dagen åt att framför allt trösta elever och personal.

– Vår högsta prioritet är att ta hand om studenterna. Efter det ska vi försöka lösa tillfälliga platser, såsom nya ateljéer till eleverna och se till att undervisningen inte stannar upp, säger han.