Demonstration vid synagogan oroar församlingen

1:46 min

Polisen borde ompröva sitt beslut om att tillåta en demonstration som sker på Raoul Wallenbergs torg på lördagen, anser Judiska församlingen i Stockholm.

Folkets demonstration, som den heter, har tidigare lockat nynazistiska och rasistiska organisationer.

– Många kommer till och från synagogan, många har på sig kippa eller andra judiska attribut. Man kan tänka sig att det kan bli en obehaglig stämning. Det tycker jag är ganska olyckligt, om något sådant skulle ske, säger Aron Verständig, som är ordförande i Judiska församlingen i Stockholm.

– Det skulle kännas bättre om det var några hundra meter längre bort. Raoul Wallenbergs torg ligger ju precis utanför stora synagogan i Stockholm.

Han betonar att det är viktigt att alla ska ha rätt att demonstrera, men säger samtidigt att platsen är illa vald. Raoul Wallenberg stod upp för mänskliga rättigheter och torget ligger väldigt nära synagogan, som har gudstjänst samtidigt.

I samband med det kommer församlingen vidta åtgärder, säger han. Exempelvis vilken utgång man väljer att ta efter gudstjänsten. Detta eftersom det kan komma nynazistiska organisationer och delta på demonstrationen, precis som vid tidigare demonstrationer.

– Det känns ju tråkigt att vi ska behöva ta den här typen av hänsyn. Dels förutsätter jag att polisen garanterar säkerheten i största möjliga mån. Och om det skulle vara möjligt så hoppas jag att man kan ompröva sitt beslut, säger Aron Verständig.

Polisen utgår enbart från ordningslagen och gör inga distinktioner beroende på vad demonstrationen handlar om, vilken eventuellt symbolisk plats som används eller vilka organisationer eller församlingar som kan finnas i närheten som kan oroas. Och de kommer inte ompröva tillståndsbeslutet, säger Björn Knutsson på polisens rättsavdelning i Stockholm.

– Nej, det kommer vi inte göra. Det saknar vi grund till att göra.

Vad krävs det för grund då?

– Ja, det kan göras under vissa premisser och den här oron är inte en sådan premiss. Jag kan förstå att man känner viss oro men det här ingenting som polisen tar hänsyn till, säger Björn Knutsson.