SD-tjänstemannen gjorde miljonvinst med rysk affärsman – "potentiell säkerhetsrisk", enligt experter

2:40 min

En man som arbetar på Sverigedemokraternas riksdagskansli är en potentiell säkerhetsrisk, enligt flera experter som Ekot har talat med.

Genom en fastighetsaffär med en inflytelserik rysk affärsman, tillika dömd brottsling, fick mannen som kallar sig Egor Putilov flera miljoner kronor.

Det är allvarligt, enligt Lars Nicander som är utredningschef på Försvarshögskolan.

– Alla varningsklockor ringer, säger han.

Mannen som kallar sig Egor Putilov har jobbat i riksdagen sedan februari i år. Han har rätt att röra sig fritt i riksdagen, innanför skalskyddet.

Samtidigt använder han sig systematiskt av falska namn; Ekot har hittat åtminstone fem olika namn som han använder i artiklar, i myndighetskontakter och på sociala medier.

Aftonbladet gjorde för flera veckor sedan kopplingen mellan Egor Putilov och hans rätta identitet.

Men det var i sitt riktiga namn som Egor Putilov 2014 köpte ett hus av en inflytelserik företagare och nu dömd brottsling från Sankt Petersburg.

Företagaren beskrivs av ryska medier som kriminell och med kopplingar till ryska myndigheter.

Putilov får köpa affärsmannens hus utanför Stockholm för sex miljoner kronor, vilket bara är hälften så mycket som affärsmannen själv betalade för huset ett par år tidigare.

Putilov säljer genast huset vidare för dubbelt så mycket. På två månader gör alltså Putilov en vinst på över sex miljoner kronor.

Alldeles för konstigt, tycker Lars Nicander från Försvarshögskolan.

– Det måste finnas någon mottjänst i detta rimligtvis, eller ett rörelsekapital för att agera på uppdrag av någon annan.

Egor Putilov, som också gjort sig känd som flitig debattör, vill inte ställa upp på en intervju.

Men han tycker själv att affären är legitim, och inte kan göra honom till en säkerhetsrisk. Han säger att det bara var säljaren som ville sälja huset snabbt.

Men oavsett anledning till att Egor Putilov på det här sättet får sex miljoner kronor så ger husaffären den kriminelle affärsmannen en tillräcklig hållhake på Putilov, för att göra Putilov till en potentiell säkerhetsrisk i riksdagen, tycker Lars Nicander.

Och det går att göra stor skada i riksdagen.

– Man kan höra förtroliga samtal, man kan höra hur partierna ställer sig till exempelvis Nord Stream, Nato och handelsavtal. Man kan till och med placera ut avlyssningsutrustning om man ska dra det riktigt långt, säger Nicander.

Det är partierna själva som bestämmer om och hur de säkerhetsprövar sin personal.

Den del av säkerhetskontrollen som består av en registerslagning görs av polisen och säkerhetspolisen. Därefter är det registerkontrolldelegationen som avgör om någon information ska gå vidare till partierna.

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge säger att man har en rutin att säkerhetskontrollera alla som anställs på kansliet, och det aldrig lett till några anmärkning. Han medger dock att han inte kände till den aktuella husaffären. 

Han ser heller ingen anledning att vidta några direkta åtgärder.

– Hittills har de uppgifter som lagts fram varit partsinlagor och hörsägen och det är svårt att ta ställning till eftersom det ofta handlar om att ord står mot ord.

Riksdagens säkerhetsavdelning har avböjt att kommentera och hänvisar till att partierna själva är ansvariga för att säkerhetspröva sina anställda.